Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 26
Sutra: 10° 10° 26
28. siječnja 2020.
Komentar Dražena Ciglenečkog

kolumna Bernardić izaziva rasulo SDP-a

Bernardić izaziva rasulo SDP-a
Bernardić izaziva rasulo SDP-a
Autor:
Objavljeno: 28. siječanj 2018. u 17:49 2018-01-28T17:49:39+01:00

Ako se nekog dužnosnika bira neposredno, kad su, dakle, elektorat svi birači u državi ili gradu ili članovi jedne stranke, on na taj način stječe snažan legitimitet i stoga postupak njegovog opoziva mora biti zahtijevan, kompliciran. Tako se, primjerice, hrvatskog predsjednika može razriješiti samo ako se s time slože najmanje dvije trećine saborskih zastupnika i Ustavni sud. To predsjednika Republike čini gotovo nesmjenjivim. U HDZ-u su, pak, otišli toliko daleko da njihov statut uopće ne predviđa mogućnost smjene predsjednika kojeg su izabrali članovi stranke. Dužnost mu prestaje samo smrću ili ostavkom. Pozicija predsjednika SDP-a nemjerljivo je slabija. Unatoč tome što je izravno izabran, većina delegata Konvencije SDP-a može mu izglasati nepovjerenje. U slučaju Davora Bernardića to znači da ga, iako je na izborima za predsjednika stranke pobijedio dobivši 11.996 glasova, iz Iblerovog trga može maknuti petstotinjak delagata predstojeće Konvencije. Loše je to, čak politički nepošteno rješenje. Ali, ono je zapisano u temeljnom dokumentu SDP-a. Precizno je u njemu propisano i da se ako Konvencija izglasa nepovjerenje predsjedniku raspisuju neposredni izbori za novog lidera stranke. Ne može se tu odredbu tumačiti nikako drukčije nego što piše.

Međutim, Bernardić je svejedno u petak tvrdio da Konvencija ne može odlučivati o njemu zato što su ga izabrali članovi SDP-a. Bio je u svojoj izjavi kategoričan, ostavljajući dojam čovjeka koji se idućih tjedana neće predomisliti i ipak poštovati statut vlastite stranke ako netko na Konvenciji predloži da se u dnevni red uvrsti izjašnjavanje o predsjedniku. Bernardićeva odluka da ignorira statut je, naravno, iznimno opasna za SDP. Mogla bi izazvati potpuno rasulo u stranci i dovesti do njezine disolucije. Kad bi Bernardić doista odbio na Konvenciji staviti na glasovanje inicijativu da se dnevni red proširi spomenutom točkom, već bi u samoj dvorani u kojoj će se održavati taj skup nastao kaos. Bernardićevi zagovornici i protivnici žestoko bi se sukobili, što bi SDP-u nanijelo ozbiljnu političku štetu. Zatim bi se antibernardićevci morali obratiti Ministarstvu uprave, koje vodi HDZ-ovac Lovro Kuščević, i zatražiti njihovo očitovanje tko je u pravu, je li prekršen statut SDP-a. O Bernardiću i budućnosti SDP-a tako bi se naposljetku odlučivalo u - HDZ-u. Veću je sramotu za tu stranku teško zamisliti. SDP to vjerojatno ne bi preživio.

Sve je to Bernardić sigurno imao na umu prije nego što je objavio da više ne prihvaća statut SDP-a. Riječ je o tako krupnoj stvari da je morao o njoj prethodno danima i noćima raspravljati s podržavateljima u stranci i sa samim sobom. Pa ipak je u petak u Saboru rekao novinarima i poručio članstvu SDP-a da je, što se njega tiče, stranački statut mrtav. Iz toga je jasno da Bernardić u borbi za svoj politički opstanak ide na sve ili ništa, a pritom mu je SDP manje važan.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze