Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 1
Sutra: 18° 21° 1
25. travnja 2018.
Komentar Dražena Ciglenečkog

Komentar Ako je Zdravko Marić pošten, onda je potpuno nesposoban ministar

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 27. travanj 2017. u 20:42 2017-04-27T20:42:35+02:00

Ako ministar financija doista nije kriminalac, to je za njega u ovim okolnostima samo manje loša opcija. Naime, u tom je slučaju Marić posve nesposoban menadžer koji nije razumio što se odvija u njegovom neposrednom okruženju, ali i ministar, i za njega nema mjesta u Vladi

Zdravko Marić je četiri godine u Agrokoru bio izvršni direktor za strategiju i tržište kapitala. Ta titula sugerira da je on nešto predstavljao u koncernu Ivice Todorića. Naravno, odluke je donosio Gazda, ali logično je pretpostaviti da je i Marić imao tamo nekakvu ulogu, da mu Todorić pozamašnu plaću nije davao baš ni za što. Posebice zato što Marićev otac nije bio političar od kojeg bi Todorić mogao imati neke koristi.

Uostalom, kad je bivši premijer Tihomir Orešković odabrao Marića za ministra financija, u javnosti se isticalo da mu je jedna od glavnih referenci odlično obavljen posao u Agrokoru. I sam se Marić znao pohvaliti da u malom prstu ima problematiku Todorićeve kompanije.

»Upoznat sam sa stanjem, budući da sam tamo radio«, izjavio je krajem siječnja, kad se već sumnjalo da je Agrokor u velikim financijskim poteškoćama. Tom prilikom je Marić ustvrdio i da kao ministar prati što se događa u Agrokoru, pa da i po toj osnovi raspolaže sa svim relevantnim informacijama o situaciji u svojem nekadašnjem poduzeću. I temeljem svega navedenog zaključio je da »ne postoje rizici što se tiče izvršavanja obveza u dogledno vrijeme«, da je Agrokor u redu i da država ne treba pripremati nikakav scenarij za slučaj da Todoriću kola krenu nizbrdo, jer do toga naprosto neće doći.

Mjesec dana ranije, Marić je i djelatno želio pokazati da je Agrokor prosperitetna tvrtka u koju vrijedi ulagati. Kao predsjednik Nadzornog odbora HBOR-a, on se izuzeo kad se odlučivalo o kreditu Agrokoru u visini 378 milijuna kuna.

Da je ministar financija mislio da Agrokor lipše pod težinom golemih dugova, valjda bi postupio odgovorno i spriječio dodjelu tog riskantnog kredita i sačuvao državi značajan novac.

Ovih se činjenica valja prisjetiti u očekivanju glasovanja u Saboru o nepovjerenju ministru Mariću. SDP je to zatražio smatrajući, između ostalog, da se on nalazi u sukobu intresa s obzirom na dio radnog vijeka provedenog u Agrokoru. Socijaldemokrati vjeruju i da je  Marić, kao izvršni direktor, sudjelovao u manipuliranju financijskim izvješćima. Impliciraju da se upleo u određene nezakonite radnje i da stoga nije podoban da bude ministar. To su jako ozbiljne optužbe i prelaze okvire »običnog« glasovanja o opozivu člana Vlade. Ako su točne, tu bi bilo posla i za Državno odvjetništvo.

Ali, potrebno je svakako razmotriti i drugu mogućnost, da je Marić pošteno zarađivao svoj kruh u Agrokoru i da u svojstvu ministra nije učinio ništa s namjerom da pogoduje Todorićevom poslovnom carstvu. To je stav i premijera Andreja Plenkovića, koji Marića bezrezervno brani od napada iz SDP-a.

Međutim, ako ministar financija doista nije kriminalac, to je za njega u ovim okolnostima samo manje loša opcija. Naime, u tom je slučaju Marić posve nesposoban menadžer koji nije razumio što se odvija u njegovom neposrednom okruženju, ali i ministar i za njega nema mjesta u Vladi.

Trećeg jednostavno nema. Kako bi se drukčije moglo objasniti Marićevo nečinjenje u vezi s HBOR-ovim kreditom Agrokoru? Država ga je ovlastila da pažljivo barata novcem poreznih obveznika, a on je, nemajući pojma o tome da je kolaps Agrokora tek pitanje dana, dopustio da 378 milijuna kuna, od kojih će dobar dio sada propasti, ode Todoriću.
 

Je li to bio potez kompetentnog ministra? Jednako vrijedi za Marićeva uvjeravanja javnosti da se u Agrokoru ne zbiva ništa dramatično. Ne može se to tretirati kao svjesno laganje s ciljem umirivanja financijskog tržišta.

U tim su trenucima Agrokorovi vjerovnici, pa i sam Todorić, itekako znali da koncern ide k vragu. I ovdje je, ako je Marić prvorazredni poštenjak, riječ o ministrovom zabrinjavajućem neznanju.

Marićeva je pozicija u Vladi, dakle, apsolutno neobranjiva, Plenković nema argumenata kojima bi odbacio SDP-ov zahtjev za opoziv, ali to, dakako, ne znači da neće to napraviti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka