Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 22° 1
Sutra: 17° 21° 1
24. travnja 2018.
Komentar Branka Mijića

kolumna Zoka se vraća

Zoran Milanović / Foto D. KOVAČEVIĆ
Zoran Milanović / Foto D. KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 13. veljača 2017. u 13:34 2017-02-13T13:34:06+01:00

Afera sa Sauchom izbacila ga je na površinu, ranjena zvijer vraća se u ring i mogao bi tamo ostati ako stilom koji mu najviše odgovara, sam protiv svih, uspije publiku pridobiti na svoju stranu. Kladionice su otvorene

Hapšenje Tomislava Sauche nije samo neugodna već i opasna situacija za Zorana Milanovića. Zato bivši premijer zaziva DORH da ga o svemu ispita, što bi, s obzirom na to da je bio njegov poslodavac, osobno ga postavivši na mjesto i u poziciju s kojih je došao u priliku biti osumnjičen za pronevjeru novca, bilo i logično.

Milanović nije hlebinac, shvatio je da su predatori nanjušili njegovu krv a da je Saucha samo mamac kako bi došli u priliku rastrgati i zauvijek dokrajčiti kapitalca – njega osobno. Pri tom morski psi ne rade samo u interesu HDZ-a, jer izjave Radimira Čačića i Slavka Linića nakon izbijanja afere »Dnevnice« rječito govore koliko je neprijatelja Milanović stvorio u vlastitom okruženju.

– Nema zbogom u životu – uzvratio je Zoran Milanović na posljednje pitanje Nataše Božić je li politici rekao zbogom ili doviđenja u jučerašnjem intervjuu N1 televiziji. Ne samo zbog tog pitijskog odgovora, jasno je da se Milanović vraća, ne u SDP gdje ga se miševi plaše kao kopca, ne u stranački život, ne u Sabor gdje je zamrznuo mandat, ali u javni život svakako.

To Milanovićevo obraćanje javnosti nije bilo s nogu, kurtoazna izjava zatečenog ispred riječkog suda, niti replika ograničenog karaktera na Sauchino uhićenje. Bio je to prvoklasni promišljeni politički intervju u kojem je nakon kratkotrajnog odmora Milanović pokazao više političke strasti od svih svojih nasljednika koje je ostavio u Saboru i na Ibleru zadavši više udaraca vladajućima u tih sat vremena nego li oporba u više od 100 dana Plenkovićeva mandata. Široki spektar tema na koje je bivši premijer i decenijski predsjednik SDP-a spremno odgovarao mogu značiti sve samo ne da je to bio njegov posljednji intervju ili nekakav politički testament.

Tim je istupom Zoran Milanović pokazao kako ne misli biti u defenzivi ako ga se bude napadalo i da neće mirno gledati svoj odstrel ma tko ga misli izvesti, ali da i o aktualnoj politici ne misli šutjeti. Bilo je i više nego očigledno kako je Milanović u doslovnom smislu rođeni zoon politikon, da je naprosto predodređen baviti se tim poslom koliko god pokušavao uvjeriti samoga sebe kako ima potencijal biznismena.

Afera sa Sauchom izbacila ga je na površinu, ranjena zvijer vraća se u ring i mogao bi tamo ostati ako stilom koji mu najviše odgovara, sam protiv svih, uspije publiku pridobiti na svoju stranu. Kladionice su otvorene. Dok njegov nasljednik Davor Bernardić iz samo njemu znanih razloga bude odlazio na Pantovčak pokloniti se plesnoj školi koja želi uvesti obavezni vojni rok, što s prezirom odbija i Ivan Vilibor Sinčić, Zoran Milanović u ovakvoj formi i izdanju, bit će tiha pa sve bučnija želja sve frustriranijih SDP-ovaca.

U tom trenutku »Goodbye« vrlo lako postaje »Welcome Back«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka