Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
18. listopada 2019.
Foto Davor KOVAČEVIĆ
Foto Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 29. srpanj 2013. u 14:26 2013-07-29T14:26:07+02:00

Jednog dana možda će na našim pravnim fakultetima netko i doktorirati uspije li obrazložiti kako je moguće da netko napiše istinu, da to sudovi potvrde, a da opet, duševnih boli radi jučer ili sramoćenja sutra, odrežu novinarima i novinama, u ime Hrvatske, debele novčane kazne

Izgleda da mi ovog ljeta nije suđena sezona kiselih krastavaca već kiselih gradonačelnika. Nakon verbalnog mačevanja s riječkim, jučerašnji »Jutarnji list« izvještava da me puno ozbiljniji sraz čeka sa zagrebačkim gradonačelnikom. Naime, Milan Bandić tereti me, zajedno s klupskim kolegom Zlatkom Crnčecom te Zoranom Šprajcem, Katarinom Periša Čakarun i Natašom Ban Leskovar s HTV-a, za kazneno djelo sramoćenja te od Općinskog kaznenog suda u Zagrebu traži da nas kazni sa 180 dnevnih dohodaka. 

   Što smo skrivili metropolitu metropole da nam želi hapiti polugodišnju plaću? Prenijeli smo izjave Zorana Milanovića koji je komentirajući izbore u Zagrebu spomenuo korupciju. Naš krimen je citiranje premijera kojeg je Bandić također tužio, no njega za razliku od nas novinara od progona za takva kaznena djela štiti zakon. Imunitet od hrvatskih zakona uživaju dužnosnici, ali je zdrav razum i dalje nezaštićen. 

   I sada bismo i nakon ove lakrdije valjda morali šutjeti da ne ugrozimo svete krave, da nas DSV, Đuro Sessa ili vrli suci Ustavnog suda ne prozovu za pritisak i miješanje u neovisnost sudstva. Koje će nam suditi zato što naprosto radimo svoj posao. 

  Nije od jučer to nerazumijevanje, nipodoštavanje, taj vječiti pokušaj gaženja novinara od strane političara, uz malu pomoć prijatelja u togama, ne bi li medije pretvorili u svoju sliku i priliku. Ubojstvo »Feral Tribuna«, čije su nedavne godišnjice rođenja i smrti rijetki obilježili, najdrastičniji su primjeri takvog zločinačkog udruživanja. Jednog dana možda će na našim pravnim fakultetima netko i doktorirati uspije li obrazložiti kako je moguće da netko napiše istinu, da to sudovi potvrde, a da opet, duševnih boli radi jučer ili sramoćenja sutra, odrežu novinarima i novinama, u ime Hrvatske, debele novčane kazne. 

   I sam imam bogatu biblioteku sudskih presuda koju bi jednog dana valjalo i publicirati, ne toliko radi kazni već zbog njihovih obrazloženja. Čast iznimkama i izuzecima, ali hrvatski suci, baš kao ni hrvatski političari, uopće ne razumiju ulogu medija u društvu, površno poznaju Zakon o medijima, pa onda nije ni čudo što njihove interpretacije presuda više liče na eskulpacije što im je taj mrski predmet neželja uopće dodijeljen. Pogotovo su zanimljivi paralelni slalomi u slučajevima kada drugostupanjski sudovi preinačuju prvostupanjske presude koje su išle u korist nakladnika i novinara u pravomoćne kojima će tužitelj ipak omastiti brk. To znaju biti takve burleske i humoreske na kojima bi i Iljf i Petrov pozavidjeli. Jer, ništa se od doba Ostapa Bendera nije promijenilo – benzin vaš, ideje naše. 

  Ono što uvrijeđeni političari, u ovom slučaju gradonačelnici, ne shvaćaju, je da novinari nisu njihovi podanici niti oni njihovi suvereni. Upravo obrnuto, oni su, baš kao i ministri, premijeri i predsjednici, državni službenici koje mi, baš kao i svi zaposleni građani ove zemlje, plaćamo da vode naše kolektivne poslove. Mi smo dakle njihovi poslodavci, dok mi novinari živimo iz dana u dan od onih koji nas kupuju na kiosku. I zato je čitatelj naš jedini Bog kojem se klanjamo. 

   A o krimenu za koji me optužuje Milan Bandić u svojoj obrani na sudu reći ću samo jednu rečenicu: slobodno društvo treba istinit, sažet i inteligentan zbroj dnevnih zbivanja u prilikama koje im daju značenje, dakle u kontekstu. I to nisam zaključio ja, već Povjerenstvo za slobodu tiska Sjedinjenih Američkih Država 1947. godine. 
 

  Tko je sljedeći, gradonačelnici?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.