Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 1
Sutra: 20° 24° 2
27. travnja 2018.
Komentar Branka Mijića

Komentar Zašto je sasvim prirodno da magistar Plenković brani doktora Barišića

Pavo Barišić i Andrej Plenković, Foto: D. LOVROVIĆ
Pavo Barišić i Andrej Plenković, Foto: D. LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 10. veljača 2017. u 14:02 2017-02-10T14:02:00+01:00

Zato je sasvim prirodno da magistar Plenković brani doktora Barišića, jer su obojica, i bez Aristotela, duboko usađeni u tu definiciju »ukupnosti moralnog ponašanja« koja upravlja Hrvatskom ali i svijetom. U tom (pre)vladavajućem Ethosu oni ne mogu nikako biti falsifikat već jedino original. Autoplagijatori autoanemija

Baš je to originalno! Autoplagijat doktorata. Svaka čast, treba se toga sjetiti!

I dok cijeli svijet uglavnom pokušava plagirati njemačke filozofe, dođe Hrvat, prevede samog sebe na njemački, i eto ti disertacije – »Welt und Ethos«. Bravo, Herr Doktor Barišić, plješću kolegi umne glave Sveučilišta u Augsburgu. A mi, umjesto da im se pridružimo, sumnjamo, tražimo odgovornost, smjenu, umjesto da ministru damo još jedan počasni doktorat, barem Sveučilišta u Osijeku.

Jer, budimo iskreni, tko je to osim Barišića tako uspio namagarčiti Nijemce? Jarni, Vlaović i Šuker 1998. u Lyonu. Umjesto da se u Saboru čitaju i napamet uče odlomci tog djela »Svijet i Ethos« (valjda sam naslov korektno kalkirao i vratio u hrvatski original) našeg Nadčovjeka i Nadfilozofa, zahtjeva se ministrov odlazak s funkcije.

– Prema Aristotelu, uspješno uvjeravanje se postiže upotrebom jedne od tri vrste »umjetničkog dokaza« – Logosa, Pathosa i Ethosa. Oni predstavljaju sredstva kojima nam se nešto dokazuje... Što ću, guglam i kopipejstam s interneta i ja, to je u modi, in, nećete me valjda razapeti zbog jedne obične fusnote. Možda nas dakle Barišić ne uvjerava Logosom, snagom svog razuma, niti Pathosom, djelujući na naše emocije, ali Ethos, uvjeravanje s obzirom na ugled i osobnost govornika, mogao bi, u skladu s Aristotelom, biti na njegovoj strani.

A Hrvatski leksikon kaže da je etos (grč.), filoz doslovno: običaj ili navika; ukupnost moralnoga ponašanja. I zato je sasvim logično što je premijer Andrej Plenković svesrdno stao na branik svog ministra Pave Barišića kad već zbog urođene anemije, preciznije talasemije minor, nije mogao na branik Domovine.

Za tu dijagnozu, koja u svim sistemima i svim totalitarizmima oslobađa od puške, liječnici specijalisti kažu da je »poput kozmetičke greške, kao da imate madež«. No to ne priječi nositelja spomenice, pardon dijagnoze, premijera da zagovara obavezni vojni rok za hrvatsku mladež. Dok se ova ne dosjeti da se talasemija minor može umnožiti, proširiti i postati nekom vrstom autoanemije, bolesti koja je po čovjeka opasna samo kada treba služiti vojni rok.

Zato je sasvim prirodno da magistar Plenković brani doktora Barišića, jer su obojica, i bez Aristotela, duboko usađeni u tu definiciju »ukupnosti moralnog ponašanja« koja upravlja Hrvatskom ali i svijetom. U tom (pre)vladavajućem Ethosu oni ne mogu nikako biti falsifikat već jedino original. Autoplagijatori autoanemija.

Ako ne razumijete, to vam je kao da od 3D printera naručite da vam isprinta još jedan 3D printer. Genijalno, zar ne!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka