Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
16. veljače 2019.
Komentar Branka Mijića

kolumna Zašto je Klemm ratovao?

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 21. veljača 2018. u 15:05 2018-02-21T15:05:00+01:00

A dok Hrvatice i Hrvati hodočaste Vučiću u Beograd, Josip Klemm ukazuje na jedinu opasnost koja se nadvila nad Hrvatskom, »ljude koji nisu bili u Domovinskom ratu« i koji bi »ponovno htjeli mladost gurnuti u rat«. A da je devedesetih bilo nekoga dovoljno zrelog da mu ukaže na to što znače oružani sukobi, vjerojatno ni on sam ne bi ratovao!

Predsjednici jedino zamjeram što Vučića nije ranije pozvala u Hrvatsku! – čestitao je u »Slobodnoj« Kolindi Grabar-Kitarović trogodišnjicu mandata na Pantovčaku vođa šatoraša Josip Klemm.

Istoga dana kada je Klemm javno otvorio dušu, retorički se upitavši »kakav bih ja bio čovjek da se danas protivim dijalogu s legalno izabranim predsjednikom Srbije, kada sam taj isti dijalog zagovarao još 2016. godine?«, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu je primio predstavnike Saveza udruga obitelji nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja, te im, kao vrhovni zapovjednik Vojske Srbije, obećao kako će zatražiti da im se predaju podaci o nestalim hrvatskim braniteljima. Prije toga Vučić je primio i predstavnike hrvatske manjine u Srbiji najavivši kako »za njih u Srbiji stižu bolja vremena«, novi most u Bočkom Monoštoru kod Sombora te uređenje Doma kulture u Tavankutu i rodne kuće bana Jelačića.

– Ništa više nema od vesti u Krajini, kao da je to inostranstvo, kao da je to u Hrvatskoj. E, neće moći! Nikada srpska Krajina, nikada Glina neće biti hrvatska. Nikada Banija neće nazad u Hrvatsku! Ukoliko srpski radikali pobede i poraze predsednika Srbije, vi znate da ćete živeti u Velikoj Srbiji, jedinstvenoj srpskoj državi, i tu odstupanja biti neće!

Ne, nije nitko od Hrvata jučer u Beogradu spomenuo Aleksandru Vučiću taj njegov, sada već legendarni govor u Glini, tamo s proljeća 1995. godine. Ni udovice, ni ucviljene majke, ni »čovjek dijaloga« Josip Klemm koji se »drži principa« pa ga se ne tiče Vučićeva laž kako »nikada u govoru u Glini nije spomenuo Veliku Srbiju«. »To ne znači da ja ne volim Republiku Hrvatsku. Upravo suprotno«, kaže Klemm izražavajući svoje žaljenje što devedesetih godina nije bilo ljudi »dovoljno zrelih da ukažu na to što znače oružani sukobi«!?

Kako je Klemm vodio dijalog do 2016. godine, onih 555 dana dok je predvodio šatoraše koji su plinskim bocama nasilno rušili legalno izabranu hrvatsku vlast, a prve mete su im bile vukovarski heroj Fred Matić i bez oca ostalo ratno siroče Bojan Glavašević, opće je poznato. Baš kao i svesrdna podrška koju su im u tome pružali Kolinda Grabar-Kitarović i vrh HDZ-a. Ako se tako voli Hrvatska, ako se bez Vučića i odlazaka u Beograd ništa ne može riješiti, možemo li se onda s pravom zapitati, poput kolege Borisa Dežulovića, »što je onda krivo rekao Aleksandar Vučić, što je točno lagao obećavši hrvatskim Srbima da će živjeti u Velikoj Srbiji«?

A dok Hrvatice i Hrvati hodočaste Vučiću u Beograd, Josip Klemm ukazuje na jedinu opasnost koja se nadvila nad Hrvatskom, »ljude koji nisu bili u Domovinskom ratu« i koji bi »ponovno htjeli mladost gurnuti u rat«. A da je devedesetih bilo nekoga dovoljno zrelog da mu ukaže na to što znače oružani sukobi, vjerojatno ni on sam ne bi ratovao! Možda je mislio na načelnika osječke policije Josipa Reihl-Kira, kojeg su 1991. u Tenji izrešetali Hrvati jer je želio spriječiti rat, baš kao što su Srbi 1992. kraj Topuskog likvidirali svog mirotvorca, predsjednika općine Vrginmost Dmitra Obradovića.

Po njima dvojici neće se ništa zvati dok god je čovjek čovjeku vuk, a vučić klemu prijatelj.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka