Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 1
Sutra: 18° 19° 12
23. lipnja 2018.
Komentar Branka Mijića

kolumna Vidjelica Kapulica

snimio Denis Lovrović
snimio Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 26. lipanj 2017. u 14:27 2017-06-26T14:27:46+02:00

Da nije Tuđmana i Tita, Kapulica bi bio tek zvijezda medijskog serijala »Kucamo na vrata zaboravljenih asova«. Budući da trbuhozbori ono što se Plenković ne usudi izgovoriti, a što je apsolutno isto onom što traže HDZ-ovi disidenti Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih, promjenu imena zagrebačkog Trga maršala Tita kao uvjet koalicije s Milanom Bandićem, Kapulica je izrastao i postao važan poput Capuletija 

I Tuđman bi danas promijenio naziv Titovog trga, poručio je u razgovoru za naš list prvi predsjednik Mladeži HDZ-a, a danas predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a, uskrsla savjetnička lukovica u demokratskom vrtu Andreja Plenkovića, Mario Kapulica.

Da nije Tuđmana i Tita, Kapulica bi bio tek zvijezda medijskog serijala »Kucamo na vrata zaboravljenih asova«. Budući da trbuhozbori ono što se Plenković ne usudi izgovoriti, a što je apsolutno isto onom što traže HDZ-ovi disidenti Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih, promjenu imena zagrebačkog Trga maršala Tita kao uvjet koalicije s Milanom Bandićem, Kapulica je izrastao i postao važan poput Capuletija.

Što će Plenkoviću takav kadar, nekada ortodoksni pašalićevac i desna ruka Markice Rebića, čovjek koji je 1995. žestoko napao »Croatiu Records« jer su prodavali ulaznice i reklamirali koncert Đorđa Balaševića u Ljubljani, politički um koji se proslavio svojom izjavom na proslavi 7. obljetnice Mladeži HDZ-a »Pravi internacionalist i kozmopolit može biti samo onaj tko je najprije pravi Hrvat«, ostaje pitanje za Plenkovićeva bespuća političkih lutanja. No kada novinar podsjeti Kapulicu da je Tuđman bio izričito protiv preimenovanja Trga maršala Tita te da bi to zapravo bila detuđmanizacija, on postaje vidjelica koja Tuđmanovu volju tumači iz neke zaboravljene usputne rečenice prvog hrvatskog predsjednika s Prvog sabora HDZ-a.

Je li tu rečenicu čuo jedino Kapulica ostaje nepoznanica, ali njegova konkluzija kako je Tuđman onomad štitio Tita jer je u tom trenutku to bilo korisno za hrvatsku državu, a da bi ga sada promijenio u skladu s današnjim državnim interesima, pokazuje svu bijedu Kapuličine političke filozofije. Najprije je Tuđmana, kojeg poznaje iz prve ruke, denuncirao kao prevrtljivca, u najboljem slučaju makjavelista koji državnu politiku vodi isključivo iz vlastitog interesa! Jer, u ono doba država je uistinu bio Tuđman, on je bio apsolutni vladar koji je odlučivao o svemu, od rata preko nogometa do Todorića.

Kakvu je augmentativnu šamarčinu iz svog deminutiva Kapulica opalio Tuđmanu kao povjesničaru, znanstveniku i akademiku koji svoje stavove mijenja sukladno »trenutku i interesima države i naroda«, vjerojatno nije ni svjestan, jer bi ga odmah zapekle oči. Rekao je Kapulica sve i o vlastitoj skromnosti uzimajući si pravo da bude jedini ovlašteni tumač Tuđmanovih riječi i političke volje, što je bilo pravo koje su do sada zloupotrebljavali isključivo predsjednici HDZ-a. U pravilu bi se pokazalo da je njihov tuđmanizam obrnuto proporcionalan s onim što su činili i čine u praksi.

Kao mala osveta Tuđmanu što je te i takve poput Kapulice katapultirao u političku orbitu, ostaje Tito i njegova neumrla misao da se nema čega bojati narod koji ima ovakvu mladež.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka