Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 21° 3
Sutra: 21° 21° 3
26. travnja 2019.
Komentar Branka Mijića

Komentar Valentinovo na Pantovčaku

Arhiva NL
Arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 31. siječanj 2018. u 16:45 2018-01-31T16:45:01+01:00

– Pozvala sam predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u posjet Hrvatskoj sredinom veljače! Sredinom veljače? Nije li to točno »u sridu«, 14. veljače? Ne obilježava li se tada Valentinovo, samozvani praznik zaljubljenih? Ima li bolje simbolike za početak jednog novog početka ljubavi između Srba i Hrvata? Kolinda i Aleksandar za Valentinovo na Pantovčaku, okruženi licitarskim srcima

Mi o vuku, a Vučić na vrata Kolinde Grabar-Kitarović!Dok Plenkovićeva Vlada ratuje notama sa srbijanskom, dok se neoustaše i neočetnici busaju u prsa kome je više stalo do Jasenovca, predsjednica RH slavodobitno je, urbi et orbi, objavila:

– Pozvala sam predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u posjet Hrvatskoj sredinom veljače!

Sredinom veljače? Nije li to točno »u sridu«, 14. veljače? Ne obilježava li se tada Valentinovo, samozvani praznik zaljubljenih? Ima li bolje simbolike za početak jednog novog početka ljubavi između Srba i Hrvata? Kolinda i Aleksandar za Valentinovo na Pantovčaku, okruženi licitarskim srcima, nazdravljaju, predano vodeći »politiku iskrenog dijaloga i rješavanja otvorenih pitanja«. U rezidenciji koju im je za taj povijesni događaj u baštinu ostavio podjednako im omrznuti vizionar, Josip Broz Tito. To će biti taj dan, Valentine's Day, koji sladunjavije ne bi režirao ni Garry Marshall!

Ali, stvar nije nimalo romantična kako se čini na prvi pogled.

Govoreći o otvorenim pitanjima kojima su »opterećeni naši odnosi s Republikom Srbijom« predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ubacila je vremensku mašinu u rikverc i otišla u bespuća povijesne zbiljnosti: »Ove se godine navršava 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata, otkad počinje naše stoljeće međusobnih prijepora i sukoba«.

Iznenadila bi vjerojatno i samog dr. Franju Tuđmana svojom smjelošću doktorandica FPZ-a i predsjednica RH-a locirajući 1918. kao nultu godinu početka »međusobnih prijepora i sukoba« između Srba i Hrvata. Još je smjelija teza buduće doktorice znanosti kako ta dva naroda »s više od 1000 godina povijesti mogu i žele naći put koji će nas voditi u bolju budućnost«. Jedina moguća konkluzija predsjedničinih teza je da su Hrvati i Srbi najbolji neprijatelji »samo« jedno stoljeće, dok su više od 900 živjeli u miru i slozi, a sve je krenulo nizbrdo završetkom Prvog svjetskog rata. Bespridržajno!

Vjerojatno će o toj teoriji povjesničari imati što reći, no kada se radi o posljednjih stotinu godina, dva razdoblja se u potpunosti ne uklapaju su stoljetni kontinuitet srpsko-hrvatskih sukoba po Kolindi Grabar-Kitarović. Prvo je ono od 1941. do 1945., a drugo od 1945. do 1990. godine. U Drugom svjetskom ratu je, istina, bilo krvavih međunacionalnih sukoba, ali su Hrvati i Srbi uspješno surađivali u zajedničkom partizanskom pokretu kao globalnom dijelu pobjedničkog antifašizma kao temelja modernog svijeta.

U istom razdoblju nešto manje učinkovito, ali svesrdno su međusobno surađivali Srbi i Hrvati, četnici i ustaše, kao pripadnici kvislinških formacija nacističke Njemačke koji su bili u sukobu i s Hrvatima i sa Srbima partizanima. Predsjedničina teorija stoljetnog kontinuiteta sukoba između Srba i Hrvata ne drži vodu ni u poslijeratnom, odnosno prijeratnom razdoblju devedesetih, a da su oni u posljednjih 25 godina na rubu snošljivosti, nitko ne dvoji.

Zato jedva čekamo Valentinovo na Pantovčaku, kada će njih dvoje sve to promijeniti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka