Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
Uvodnik Branka Mijića

kolumna Turbofolk ili cajke

Foto Arhiv NL
Foto Arhiv NL
Autor:
Objavljeno: 12. listopad 2015. u 14:06 2015-10-12T14:06:00+02:00

Da je te 2008. netko iz sadašnjeg vodstva HDZ-a pogledao »Turbofolk«, vjerojatno danas Oliver Frljić ne bi doživio takvu čast da bude sastavnicom predizbornog programa Domoljubne koalicije, i to u svakom pogledu, bespridržajno. Iako je već tada u HNK-u Ivana pl. Zajca Frljić puštao »cajke« Marinka Rokvića i Seke Aleksić, to nije bilo radi toga da, kao Milanović, izvrgne ruglu ta »dva tona, tri riječi i puno deranja« i HDZ, već da prikaže stvarnu sliku većinskog hrvatskog društva

Riječko kazalište izvrgava ruglu hrvatsku kulturu i narod, poručio je s predizbornog skupa u Rijeci predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko obećavši da će prvi potez njegove Vlade nakon 8. studenoga biti smjena intendanta HNK Ivana pl. Zajca Olivera Frljića.

Tako smo i službeno dobili potvrdu tko je organizirao i tko stoji iza svih, pa i kolovoških prosvjeda pred kazalištem kada je interventna policija morala spriječavati da se i nešto gore ne dogodi i zgradi koja je nedavno obilježila 130 godina postojanja i nevinim ljudima u njemu.

Nije naravno nitko, ni Tomislav Karamarko, ni oni koji su arlauknuli na spomen Frljića nikada u tom Kazalištu bio, a kamo li u njemu pogledao neku predstavu ili odslušao koncert, nitko od njih nikada nije ušao u taj »prostor kulturne okupacije«, kako je vođa nazvao veličanstveno Fellner-Helmerovo zdanje. Ali, bez obzira na to, Karamarkova konstatacija kako riječko kazalište izvrgava ruglu hrvatsku kulturu i narod, nije sasvim netočna.

Bolje rečeno, riječko kazalište u ovih godinu dana izvrgava ruglu definiciju hrvatske kulture po Tomislavu Karamarku i njegovim sljedbenicima, onima koji su i silom spremni ustati protiv Kazališta a da u njemu nikada nisu bili. Njegov glavni suparnik Zoran Milanović jučer je u Vukovaru opet spomenuo »cajke« objasnivši kako »to nije umjetnost, to su dva tona, tri riječi i puno deranja«.

No, cajke su cajke, u njima uživaju i uz njih se opuštaju i hadezeovci i esdepeovci. Precizniji termin za takvo izvrgavanje kulture ruglu bio bi turbofolk. I tu se opet ne možemo udaljiti od za HDZ omrznutog i inkriminiranog Olivera Frljića koji je još 2008. godine istoimenu predstavu postavio na riječkim daskama što život znače i koja je izvedena više od 80 puta i višekratno nagrađivana:

– Turbofolk je predstava iz naroda i predstava za narod u hrvatskom narodnom kazalištu. Turbofolk je hrvatsko narodno kazalište 21. stoljeća. Turbofolk prosvjećuje. Turbofolk je istina. Turbofolk je predstava iz života i život sam.

Da je te 2008. netko iz sadašnjeg vodstva HDZ-a pogledao »Turbofolk«, vjerojatno danas Oliver Frljić ne bi doživio takvu čast da bude sastavnicom predizbornog programa Domoljubne koalicije, i to u svakom pogledu, bespridržajno. Iako je već tada u HNK-u Ivana pl. Zajca Frljić puštao »cajke« Marinka Rokvića i Seke Aleksić, to nije bilo radi toga da, kao Milanović, izvrgne ruglu ta »dva tona, tri riječi i puno deranja« i HDZ, već da prikaže stvarnu sliku većinskog hrvatskog društva. Već tada je bilo jasno da Frljić tom društvu dođe kao »iskrivljeno ogledalo ili inicijalna kapisla TNT-u«.

Zato se s Karamarkom valja složiti kada kaže da tu i takvu hrvatsku kulturu i narod koji je upražnjava, dakle turbofolk, Frljić izvrgava ruglu. No zato ga ne bi trebalo smijeniti  nakon 8. studenoga već nagraditi. Svaka mudra vlast dopuštala je vlastitu kritiku ograničenog dometa kako narodni ekspres lonac bez ventila ne bi eksplodirao u lice toj i takvoj vlasti. Kraljevi su imali dvorske lude, diktatori bi tolerirali šaptanje viceva o sebi.

Možda bi se i u programu »5+« našlo mjesta za rečenicu, dvije, kojima bi se zaštitile ptice pjevice i rugalice?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.