Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 1
Sutra: 18° 21° 1
26. travnja 2018.
Komentar Branka Mijića

Komentar Tudi tukaj ni pameti

Janez Drnovšek i Ivica Račan
Janez Drnovšek i Ivica Račan
Autor:
Objavljeno: 30. lipanj 2017. u 16:47 2017-06-30T16:47:50+02:00

Sjetimo li se samo sporazuma koji su 2001. potpisala dvojica danas pokojnih premijera, Janez Drnovšek i Ivica Račan, vidjet ćemo da je on za Hrvatsku znatno povoljniji od ovog sada presuđenog

Hrvatska je u mrskom Haagu izgubila nešto Jadranskog mora, ali dobila jednog građanina više, Joška Jorasa, mogla bi se jetko sažeti »diskusija u 500 paragrafa« Međunarodnog arbitražnog suda.

Na stranu sada Gilbert Guillame i ostali suci koji su u celofan prava pokušali upakirati jednu političku odluku, na stranu pobjednička euforija u Ljubljani i glumatanje Zagreba da se nije dogodilo ništa. Upozorenje Angele Merkel da članice EU-a moraju poštovati europska pravila igre i institucije te solomonska pozicija SAD-a koje se »neće miješati u bilateralna pitanja dvaju zemalja«, jasan su znak da će, koliko god proces bio kontaminiran prljavštinama, pravorijek valjati uzeti ozbiljno. Barem u onoj mjeri u kojoj je Joras čuvši presudu napokon shvatio da živi u Hrvatskoj.

Zato bi usijane glave, koje bi sada u domoljubnom bijesu iskopale ratne sjekire, ili barem isukale ratne brodove, oni ne tonu, valjalo ohladiti morem Savudrijske vale i Piranskog zaljeva. Baš kao što Hrvatsku na ICTY u Haag nije dovela Hrvatska vojska već hrvatska politika, tako je i ova arbitraža izgubljena vlastitom glupošću. Sjetimo li se samo sporazuma koji su 2001. potpisala dvojica danas pokojnih premijera, Janez Drnovšek i Ivica Račan, vidjet ćemo da je on za Hrvatsku znatno povoljniji od ovog sada presuđenog.

A Račan je od njega morao odustati pod unakrsnom vatrom optužbi za veleizdaju! Njegovo rješenje je bilo bolje, diplomatski i dobrosusjedski korektno, ne samo zbog toga što je famozni dimnjak/dimnik/junction tada podrazumijevao i trokut hrvatskog teritorijalnog mora kojeg sada nema i zbog čega Hrvatska više nigdje ne graniči s Italijom i ne može je svojim susjedom zvati! Ono što tada u svojoj zaslijepljenosti gorljivi kliconoše svetog hrvatskog tla, mora i podmorja nisu vidjeli je višestruki dobitak koji bi nas, u konačnici, učinio pobjednicima u ovoj utakmici sa Slovencima.

Naime, nije se Račan-Drnovšekov sporazum odnosio samo na to nešto zanemarivog mora i nebitnog posjeda u odnosu na sveukupnost Jadranskog mora i obale, već je u istom paketu bilo i rješenje pitanja hrvatskih štediša Ljubljanske banke i vlasništva Nuklearne elektrane u Krškom! Tada je Hrvatska izgubila, a ne jučer, odustavši od zdravog razuma i neslućenih benefita koji su prije 16 godina mogli postati zamašnjak našeg razvoja koji bi danas višestruko nadoknadio to što gubimo u Savudrijskoj vali.

Nakon toga Slovenija je u četiri navrata zbog »parafiranog, a ne potpisanog sporazuma« blokirala Hrvatsku, tri puta za ulazak u EU i jednom u NATO! Zbog toga smo sastavnicom euroatlantskih integracija postali znatno kasnije nego što smo mogli, a ta je šteta neusporediva i nemjerljiva s ovom arbitražom. Zato se moramo pokriti ušima i šutjeti, jer sve što smo činili radili smo u korist vlastite štete. I nismo ispali ništa pametniji od Joška Jorasa.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka