Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 1
Sutra: 15° 16° 13
21. lipnja 2018.
Komentar Branka Mijića

kolumna Trg Ivice Todorića

Foto Robert Anić / PIXSELL
Foto Robert Anić / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 28. lipanj 2017. u 13:08 2017-06-28T13:08:46+02:00

A što se tiče Trga Republike Hrvatske, kako ga sada krsti Brut Bandić citirajući Matoša, zašto ga odmah ne nazvati pravim imenom, nomen est omen, onim što je danas Hrvatska postala i zbog čega se događa cijeli igrokaz oko Tita? Republika »Agrokor« i Trg Ivice Todorića.

Da mi djed vidi Rvacku danas, sam bi skinuo svoju ploču s trga, komentirala je Saša Broz udruženi zločinački pothvat uklanjanja zagrebačkog Trga maršala Tita.

Briga Josipa Broza za ploču, njegovo mjesto u povijesti čovječanstva 20. stoljeća nitko ne može izbrisati, pogotovo ne Andrija Mikulić i Drago Prgomet, Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović. Andrej Plenković tim će se činom konačno upisati u tu istu povijest, jer jedino po čemu ćemo ga pamtiti bit će upravo činjenica da je za njegovog mandata nestao trg antifašista bez kojega današnja Hrvatska ne bi postojala.

Šuti Plenković o Titu dok se njegovi HDZ-ovci i otpadnici natječu tko je Brozu prvi radio o glavi. Uloga Bruta pripala je doskorašnjem titoistu Milanu Bandiću koji je isukao nož zaboravivši u strahu od Remetinca na referendum. Milorad je Pupovac, otkad podržava Plenkovićevu vladu, uspio postići ne samo da »Za dom spremni« ploča ostane u Jasenovcu, već da osvane i nova, na rodnoj kući ustaškog zločinca Jure Francetića, a sada, zna se, i Tito će nestati iz Zagreba. Drugi manjinac koji Plenkoviću i HDZ-u daje za pravo, Furio Radin, postao je za nagradu potpredsjednikom Sabora.

Da, gospodine Plenkoviću, kada mislite Istru, Rijeku i otoke, Split, Zadar i Dalmaciju vratiti Italiji? Ne možete jednog Tita šutirati, a drugog baštiniti. Vaš prethodnik Ivo Sanader daleke 2004. godine ekspresno je dao srušiti spomen -obilježja Mili Budaku u Svetom Roku i Juri Francetiću u Slunju. A vaš uzor na koji se pozivate, dr. Franjo Tuđman, odlučno je bio protiv bilo kakve primisli za preimenovanjem Trga maršala Tita. Također, prvi hrvatski predsjednik proklamirao je pomirbu kao političku platformu za uspostavu i obranu suvremene Hrvatske dok brisanje Tita neizostavno vodi novim podjelama. Zašto se, gospodine Plenkoviću, kunete u Tuđmana, a provodite detuđmanizaciju?

Fascinantan je taj strah domobranske Hrvatske od čovjeka mrtvog već 37 godina, a ta se paranoja može usporediti samo s opsesivno-kompulzivnim poremećajem koji Broz izaziva u Srbiji gdje ni kolcima nisu uspjeli njegov duh zatrijeti. Nešto slično sada se događa i u Zagrebu koji je iz memorabilije već izbrisao Radu Končara, Nadu Dimić, Josipa Kraša, Ivu Lolu Ribara... Narod koji se srami svojih predaka partizana koji su ga odveli na pobjedničku stranu u Drugom svjetskom ratu i svoje povijesti koju mijenja u gubitničku, ima ozbiljnih problema sam sa sobom.

A što se tiče Trga Republike Hrvatske, kako ga sada krsti Brut Bandić citirajući Matoša, zašto ga odmah ne nazvati pravim imenom, nomen est omen, onim što je danas Hrvatska postala i zbog čega se događa cijeli igrokaz oko Tita?

Republika »Agrokor« i Trg Ivice Todorića.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka