Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 29° 1
Sutra: 29° 29° 1
26. kolovoza 2019.
Komentar Branka Mijića

kolumna Tragom novca

 Tko je »solidniji čovjek«, Miroslav Kutle ili Ivica Todorić - pitao se Tuđman / arhiva NL
Tko je »solidniji čovjek«, Miroslav Kutle ili Ivica Todorić - pitao se Tuđman / arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 18. listopad 2017. u 12:36 2017-10-18T12:36:50+02:00

Nije mogao Todorić graditi svoje carstvo »kupujući« papirnatom starom deviznom štednjom najbolje komade do tada zajedničkog obiteljskog srebra, dok su drugima za preživljavanje banke isplaćivali mjesečno bijednih 100 maraka teško stečene štednje, a da da mu to netko nije dopustio

Mnogi se sada pitaju gdje bi se trebalo početi odmotavati klupko oko Ivice Todorića.

Što se tiče kriminalističke istrage, DORH ne bi trebao ići dalje od 2010. godine, koju je i Ante Ramljak istaknuo kao početak kraha i sumnjivih poslova, kako se ne bi rasplinuo u bespućima »kreativnog računovodstva«. Suština je utvrditi i dokazati krivnju za propast Agrokora, gdje su i kako nestale milijarde.

Drugi datum od kojeg bi trebalo krenuti saborsko istražno povjerenstvo mogao bi kao nultu točku uzeti 22. travnja 1991. godine, kada je donesen Zakon o pretvorbi društvenih poduzeća. Koliko je on bio bitan za novu političku nomenklaturu govori da je gotovo mjesec dana kasnije, 19. svibnja, uslijedio Referendum o samostalnosti! Ako želimo saznati istinu o tajkunima i nikad raščišćenoj privatizacijskoj pljački, onda bi jednostavnom metodom, tko je bio imućan prije, a tko je to postao nakon tog datuma, mogli utvrditi kome je to Domovinski rat bio paravan za enormno bogaćenje.

Budući da se takva nedjela mogu svesti na ratno profiterstvo kao zločin koji ne zastarijeva, a za koja do dana današnjega nitko nije pravomoćno osuđen, istražno povjerenstvo, kojem je na prvom mjestu istina o tom razdoblju, moglo bi DORH-u učiniti uslugu i raskrinkati ratne profitere pod maskom domoljublja. Mala povijest Agrokora, ujedno je i veliki dio neistražene povijesti Hrvatske.

Nije nikakva tajna da bez sprege s državnom vlasti ne samo Ivica Todorić nego i ostali novokomponirani tajkuni ne bi mogli dobiti praktično na dar golemo društveno bogatstvo koje je generacijama stvarano. Nije mogao Todorić graditi svoje carstvo »kupujući« papirnatom starom deviznom štednjom najbolje komade do tada zajedničkog obiteljskog srebra, dok su drugima za preživljavanje banke isplaćivali mjesečno bijednih 100 maraka teško stečene štednje, a da da mu to netko nije dopustio.

I zna se tko, Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, koji to i ne krije u jednom razgovoru s Hrvojem Šarinićem iz 1998. godine, u kojem raspravljaju (sic!) tko je »solidniji čovjek«, Miroslav Kutle ili Ivica Todorić, u kojem Tuđman »okreće stranu« i pojašnjava kako Kutlina carstva ne bi bilo bez HDZ-a, ali ni HDZ-a bez Kutle! Iz današnje perspektive teško je reći tko je od ove dvojice Tuđmanu omiljenih tajkuna »solidniji čovjek«, ali i više nego solidno su se za HDZ-ove vladavine potkožili predratni monteri centralnog grijanja, šoferi, geometri, konobari, ali i premijeri, ministri i generali.

Zato istražno povjerenstvo uistinu nije (samo) priča o Ivici Todoriću, već i o svima nama i glembajevštini od koje smo okretali glavu. A što se tiče DORH-a, trebao bi samo ispuniti želju Ivice Todorića iz 1994. godine: »Agrokor kao koncern i ja osobno poduzeli smo vrlo ozbiljne akcije i ne možemo si dopustiti luksuz bilo kakve protekcije, veza i nametanja. Sve će protekcije i veze biti kad-tad raskrinkane«.

Neka bude volja tvoja, Gazda!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka