Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 1
Sutra: 14° 14° 1
20. travnja 2019.
Komentar Branka Mijića

Komentar Tko se boji Dalije Orešković?

Dalija Orešković, Foto: Novi list
Dalija Orešković, Foto: Novi list
Autor:
Objavljeno: 19. veljača 2018. u 18:23 2018-02-19T18:23:00+01:00

Egzekucijom Dalije Orešković premijer Plenković ohrabrio je korupciju u Hrvatskoj poručujući svima poput nje da ostave svaku nadu, jer HDZ-ovci, zna se, priznaju samo sud svoje partije

Mala zemlja za veliku korupciju, mogao bi biti novi slogan kojim bi se HDZ Hrvatska najbolje legitimirala svijetu. Dalije su, kažu, idealno cvijeće za našu klimu, no Dalija Orešković nije dozvolila da je HDZ-ova čizma s političkim pripuzima i uguzima zgazi. Nakon sramotnog saborskog scenarija dosadašnja predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa sama je rekla zbogom nezahvalnom poslodavcu koji nije imao petlje ženi u oči otvoreno reći što joj to zamjera?

Zaista, čime se to Dalija Orešković zamjerila HDZ-u i Andreju Plenkoviću? Time što je u njezinom mandatu 15. lipnja 2016. godine Povjerenstvo donijelo odluku da je tadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kao potpredsjednik Vlade bio u sukobu interesa i povrijedio načela djelovanja u obnašanju dužnosti? Pa upravo je ta, u tom trenutku hrabra odluka, koju je prije mjesec dana Visoki upravni sud pravomoćno potvrdio, bila početak Karamarkovog političkog kraja i pitanje kada bi bez nje Andrej Plenković postao predsjednikom HDZ-a i, u konačnici, premijerom!

Zašto onda Plenkovićev HDZ danas ruši Daliju Orešković iako bi joj trebao podići spomenik? Zbog predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja ju je optužila da protiv nje vodi osobni rat iako je sama javno priznala kako je Zdravko Mamić, protiv kojeg se vodi više sudskih postupaka, za nju organizirao »više večera«? Kao da nije javna tajna da je zbog predsjedničinih druženja s Mamićem već morao otići ravnatelj SOA-e Dragan Lozančić.

Doduše, Dalija Orešković samo je nagovijestila kako bi Povjerenstvo moglo obnoviti postupak protiv Kolinde Grabar-Kitarović ako »naknadno stekne određena saznanja ili dobije dokumentaciju, odnosno Vijeće za nacionalnu sigurnost deklasificira podatke«. Njezina reakcija uslijedila je nakon što je MUP, pozivajući se na tajnost službenih podataka vezanih uz štićene osobe, odbio dostaviti Povjerenstvu podatke o tome kada je i gdje održana rođendanska proslava koju je organizirao Zdravko Mamić, iako je svakome jasno da se time ne štiti predsjedničina sigurnost već od javnosti krije istina što je s njime radila.

Nisu Banski dvori u tako prisnim odnosima s Pantovčakom da bi Plenković svoju kožu izlagao zbog Kolinde, pa se još jednom valja upitati tko se to u HDZ-u toliko boji Dalije Orešković da je se, rugajući se s demokracijom i zdravom pameću, pod svaku cijenu mora riješiti? SDP-ov Arsen Bauk nazvao ih je papcima, moralno ih karakterizirajući, ali ti papci itekako su opasni u svojoj anonimnosti. Pa kada se već kriju u HDZ-u i iza HDZ-a, logično je zaključiti kako se Povjerenstva za sukob interesa najviše boji onaj koji je u vječnom sukobu interesa, a to je HDZ. Možda baš ne svaki od 220 tisuća članova, ali kolektivno se HDZ usrao od straha od jedne žene, Dalije, čije ime znači i »nježna, vitka grana«.

Egzekucijom Dalije Orešković premijer Plenković ohrabrio je korupciju u Hrvatskoj poručujući svima poput nje da ostave svaku nadu, jer HDZ-ovci, zna se, priznaju samo sud svoje partije. A kada su oni po srijedi, ni zakona se ne treba držati kao pijan plota.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš