Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
6. prosinca 2019.
Komentar Branka Mijića

Komentar Sultan i sultanija

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 10. siječanj 2018. u 18:49 2018-01-10T18:49:27+01:00

Svojom sljepoćom inicijativa Kolinde Grabar-Kitarović da se status BiH Hrvata riješi odozgora, njezinim navodnim utjecajem na Erdogana, podsjeća na njezino srljanje u slijepu ulicu okomice Baltik – Jadran – Crno more i vezivanje uz problematične države Višegradske skupine.

Dva susreta, dva zagrljaja, Hrvatska dva puta »u ništa«. U Bruxellesu gotovo ljubavnički »hug« predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera i slovenskog predsjednika Boruta Pahora i pljuska najmoćnijeg čovjeka EU Hrvatskoj uz poruku da se »arbitražna presuda mora poštovati«. Gotovo istodobno u Europskom parlamentu predstavljen je izvještaj »Ill Democracies in Europe« u kojem se tematizira ugroza ljudskih prava i vladavine prava u Poljskoj i Mađarskoj, a u kojem se o Hrvatskoj govori kao o potencijalno neliberalnoj, »bolesnoj demokraciji«.

Prilog toj tvrdnji upotpunio je prvi ovogodišnji službeni državnički posjet predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Turskoj u potrazi za savezništvom sa »starim prijateljem«, predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, kojem je prije dvije godine u Zagrebu priređen neviđen doček unatoč tome što ga demokratski svijet zove »turski sultan Erdogan«.

– Još se može dogoditi da SAD postane nova Turska ili Mađarska – autoritarni režim pod krinkom demokracije, upozorio je američki Nobelovac i kolumnist »The New York Timesa« Paul Krugman.

Dok hrvatska Vlada i Predsjednica tikve sade s demokratski suspektnim zemljama uvaljujući Hrvatsku sve dublje u društvo Mađarske, Poljske, Turske, što nas vodi ka izolaciji, službena Ljubljana glanca cipele »staroj Europi« gurajući se kao miljenica pod njezine tople skute. Stoga, koliko god bilo bizarno, nije nimalo čudno što je u nastalom vakuumu i odsustvu pilota u avionu vanjskopolitičku palicu odnosa sa susjedima preuzeo »pukovnik Tromblon« koji organizira »Regatu za razum« kao definitivni sumrak uma u hrvatsko-slovenskim odnosima.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović svoju je nemoguću misiju u Ankari pokušala opravdati Erdoganovim utjecajem na Bakira Izetbegovića kako bi se izmijenilo izborno zakonodavstvo i popravio položaj Hrvata u BiH. Može Erdogan obećati brda i doline Predsjednici, ali sigurno neće Bakira, koji ga je već odavno priznao za svog predsjednika pred kojim stoji mirno, pozvati na odgovornost, što je ovaj već unaprijed trijumfalno najavio. Sin »velikog tvorca 'male Bosne'« ne skreće s puta oca Alije čiji program »islamizacije Muslimana« provodi u djelo, makar Bosne više i ne bilo, zvalo se to jednog dana, kada ukupni broj Bošnjaka i ostalih »uvezenih« muslimana postane natpolovičan, Republikom turskom.

Svojom sljepoćom inicijativa Kolinde Grabar-Kitarović da se status BiH Hrvata riješi odozgora, njezinim navodnim utjecajem na Erdogana, podsjeća na njezino srljanje u slijepu ulicu okomice Baltik – Jadran – Crno more i vezivanje uz problematične države Višegradske skupine. Njezino nastojanje je i u kontradikciji s Plenkovićevom politikom približavanja BiH EU-u koja podrazumijeva dogovor sva tri naroda i europski ustroj države i društva.

Stoga je ovo više sličilo na susret sultana i sultanije nego li na državne poslove.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.