Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 6
Sutra: 3° 3° 6
23. siječnja 2019.
Komentar Branka Mijića

kolumna Sto sati mira za Peruška

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 28. veljača 2018. u 19:55 2018-02-28T19:55:00+01:00

Izbor Peruška znači politiku kontinuiteta, njegova prednost je što dolazi iznutra, dio je Ramljakove ekipe, i ima samo jedan zadatak – dovesti nagodbu kraju. Uspije li u tome, ostat će upamćen kao onaj koji je riješio vrući krumpir Agrokora i sva vrata bit će mu otvorena. Dogodi li se stečaj, ili još gori debakl, bit će to poraz Andreja Plenkovića

Imenovanjem Fabrisa Peruška za nasljednika Ante Ramljaka premijer Andrej Plenković otvoreno i u potpunosti preuzeo je posao oko Agrokora u svoje ruke.

Zbog ozbiljnosti situacije i vremena koji curi, Perušku valja dati sto sati mira, jer, da i hoće, više ne može dobiti. Ne njegovom krivnjom, vrijeme neumoljivo radi protiv njega. Izbor Peruška znači politiku kontinuiteta, njegova prednost je što dolazi iznutra, dio je Ramljakove ekipe, i ima samo jedan zadatak – dovesti nagodbu kraju.

Uspije li u tome, ostat će upamćen kao onaj koji je riješio vrući krumpir Agrokora i sva vrata bit će mu otvorena. Dogodi li se stečaj, ili još gori debakl, bit će to poraz Andreja Plenkovića.

– Hrvatsko gospodarstvo u preozbiljnoj je situaciji da bih rekao NE na ovakvu ponudu, rekao je na prvom predstavljanju novinarima mladi Istranin pokazavši kako ima kuraja.

Stoga novi izvanredni povjerenik zaslužuje kratkotrajnu poštedu i medija i oporbe koja nije u stanju odstrijeliti ni nebranjenu metu, potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić. Ako je Ante Ramljak negdje bacio novac, onda su to bili savjetnici za odnose s javnošću koji su od njega pokušavali napraviti Bogom danog spasitelja. Ramljak je došao u Agrokor jer je puštalo na sve strane.

Dakle, trebao je obaviti posao vodoinstalatera dok su ga  njegovi PR stručnjaci željeli promovirati u neprikosnovenog političkog lidera koji nema nikakvih obaveza prema poslodavcu, premijeru, kojem nije predstavio ni prve suradnike i savjetnike, dok istodobno privatnom parnicom sudski goni šefa oporbe! Tako se Ramljak, možda i nesvjesno, iz tehničkog osoblja pretvorio u politički faktor.

Ramljakovi istupi u javnosti bildali su njegove političke mišiće stvarajući dojam »good guya«, Supermana, koji se bori protiv oličenja zla, Gazde Todorića, ne bi li spasio naciju od propasti. I sam je izvanredni povjerenik tu famu podgrijavao opisujući svoj posao kao silazak u usijani nuklearni reaktor. Ako se tako u jednom trenutku i činilo, Agrokor je i Ramljakovom zaslugom ohlađen. Sada mu više ne treba Einstein da riješi fisiju, već cjevar koji će ponovo povezati instalacije i uravnotežiti temperaturu kako bi centrala mogla raditi bez rizika.

Shvati li Peruško svoju funkciju kao tehničku, ograniči li gabarite svoje misije na to da Agrokor dovede u mirnodopsko stanje i učini ga privlačnim novim vlasnicima i investitorima, a da država nema dodatnih, izvanrednih troškova, pokazat će da i cjevari mogu postati herojima. Doduše, vrijeme mu nema tko kupiti, dok mu Plenković eventualno može čuvati leđa ako HDZ-ovi kadrovi pokušaju poderati i njegov plan nagodbe poput Ramljakovog.

Stoga Peruška i ekipu treba pustiti da rade svoj posao u miru, a svjetla kamera treba preseliti u Sabor. Uostalom, kad smo već ostali bez Agrokorove atomske jezgre, u sabornici ima dovoljno usijanih glava koje svojim zračenjem privlače medijsku pažnju.

Gori uši!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka