Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. veljače 2020.
Komentar Branka Mijića

Srbi i NDH Kerumland

Foto Duje Klarić/Cropix
Foto Duje Klarić/Cropix
Autor:
Objavljeno: 17. rujan 2012. u 11:49 2012-09-17T11:49:00+02:00

Iako je njegovo poznavanje hrvatskog jezika pasivno, njegove poruke ne smiju se dočekivati tek s podsmijehom, kao humorističke doskočice jednog iz plejade hrvatskih političkih stand up komičara, poput Rojsa, Anta Kovačevića i ostalih madraca mudraca

Drž'te lopova, povikao je Nedjeljom u 2 Željko Kerum optuživši da njegovih 300 milijuna eura kapitala ne krade nitko drugi do – Srbi! Oni isti koji su prije Drugog svjetskog rata imali najveću banku u Hrvatskoj, Srpsku banku, vraća se u povijesno ishodište zla koje mu prijeti Kerum, zaključujući gotovo stoljetnu povijesnicu te bestijalne pljačke svojim aktualnim primjerom: »svaki čovjek koji radi zna da Srbi imaju najveći utjecaj na banke u Hrvatskoj«. 

 Srbi su dakle, poručuje između redaka Kerum u svojoj suprotivi pomalo zaboravljenoj tezi Slobodana Miloševića, gubitnici u ratu, a pobjednici u miru! Jer, unatoč Domovinskom ratu, Bljesku i Oluji, Haškom sudu, desecima tisuća izbjeglih, »Srbi i srpska opcija danas imaju većinski utjecaj na hrvatske medije, na banke i novac u Hrvatskoj«. A njegovo carstvo začeto u maloj, od garaže napravljenoj ratnoj trgovini, olako obećanom brzinom naraslo do impresivnih 2,25 milijardi kuna (čije porijeklo nitko nikada neće ispitivati), počelo je propadati onog trenutka kada je javno izjavio da ne želi Srbina za zeta.

Tako su Srbi, već odavno proglašeni remetilačkim faktorom od šinjela iz kojeg se izlegao i Kerum, danas postali kerumetilački čimbenik koji je uspostavio svoju bankarsku i medijsku SAO Krajinu unutar neovisnog, demokratskog, hrvatskog Kerumlanda. Ako su Lehman Brothers bacili na koljena moćnu Ameriku, mogu i Serbman Braća Diva iz Ogorja.

Da je tomu tako, da Srbi navaljuju i prijete, tvrdi Kerum, misli i većina Hrvata samo nema prilike to javno reći. Činjenica da je šovinizam permanentno stanje uma svih hrvatskih keruma, nije ništa novo, ali da on postaje masovnom pojavom jer se prešućuje i tolerira sve je očiglednije. Jer, Željko Kerum nije samo jedan od inih mešetara tranzicije koji su iz opanaka uskočili u ferrarije, jedan od brojnih ridikula koji su se stoljećima u Velo misto spuštali s okolnih brda. Željko Kerum je gradonačelnik Splita i saborski zastupnik koji je u koaliciji s HDZ-om izabran u najviše predstavničko i zakonodavno tijelo ove države.

Iako je njegovo poznavanje hrvatskog jezika pasivno, njegove poruke ne smiju se dočekivati tek s podsmijehom, kao humorističke doskočice jednog iz plejade hrvatskih političkih stand up komičara, poput Rojsa, Anta Kovačevića i ostalih madraca mudraca. Nije gradonačelnik Splita ostao sam u ovoj, po tko zna koji put obogaćenoj i repriziranoj šovinističkoj farsi. 

Tek koji dan ranije župan Splitsko-dalmatinski Ante Sanader zagrmio je na Vladu i konkretno ministra Željka Jovanovića da su izveli »milicijski udar« na njegov teritorij, jer se usudio glavom i bradom doći u Kaštel Štafilić te riješiti problem u tamošnjoj školi. Premijer Zoran Milanović žestoko je reagirao na takvo prozirno aludiranje nazvavši ga govorom mržnje, no tako nešto nije se moglo ni čuti ni naslutiti iz Karamarkovog HDZ-a. S obzirom na sve učestalije sugestije koje dolaze iz oporbenog ozračja i njegove duhovne crkvene nadgradnje kako je na izborima pobijedila manjina, možda i oni misle kao i Kerum da su za njihov politički poraz krivi Srbi?

Ili i opozicija, baš kao i Kerum, vjeruje da svoje izgubljeno carstvo može povratiti jedino ako govor mržnje postane govor naroda.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.