Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
16. siječnja 2019.
Komentar Branka Mijića

kolumna Sjetite se

Ilustracija / Snimio Vedran KARUZA
Ilustracija / Snimio Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 24. ožujak 2018. u 13:50 2018-03-24T13:50:50+01:00

Dok danas budete spaljivali tu đavolju Istanbulsku konvenciju sjetite se statistike koja kaže da je u posljednjih 10 godina ubijeno više od 300 žena, da je broj nasilja u obitelji nad ženama porastao u dvije godine za 184 posto, da policija svakodnevno intervenira 45 puta, te da je u prvih osam mjeseci 2017. ubijeno osam žena

Dok danas budete marširali prema Markovom trgu, sjetite se 22. rujna 1999. godine. Tog dana na Općinskom sudu u Zagrebu održana je brakorazvodna parnica.

Mlada žena (26) napustila je nasilnog supruga (28) nakon što ju je psihički i fizički zlostavljao. Pobjegla je roditeljima u Njemačku. On je radio kao policajac, suspendiran je s posla jer se sumnjalo da je zapalio kuću njezinih roditelja.

Otišao je po nju u Njemačku, gdje je intervenirala i njemačka policija. Ona je pokrenula brakorazvodnu parnicu. Na ročište na Općinskom sudu u Zagrebu 22. rujna došla je s odvjetnicom. Bila je srijeda, dan prije žena je zamolila svoju odvjetnicu da joj bude podrška na sudu, bojala se. Naime, odvjetnica je na dan ročišta imala obiteljski sprovod umro joj je svekar. Odvjetnica je ipak pristala. Žene su se sastale na hodniku zgrade suda.

Rasprava je protekla mirno i sutkinja je zaključila raspravu. Tada je Mato Oraškić, ili Ludi Mate kako su ga zvali, izvukao pištolj marke 'walter', zapucao u suprugu Gordanu Oraškić (26), zatim u odvjetnicu Hajru Prohić (43). Ispalio je devet metaka. Pucao im je u glavu. Okrenuo se prema sutkinji Ljiljani Hvalec (39), prvo ju je pogodio u šaku jer se žena pokušala zaštititi. I nju je ubio.

Na kraju je pucao u sudsku službenicu Stanku Cvetković. Mislio je da ju je ubio. Pri odlasku iz suda zgrabio je spise te ih spremio u ruksak. Odjurio je u zahod gdje je oprao ruke, a zatim je istim putem, kroz gruntovnicu, izašao iz zgrade suda.

Tako bi otprilike glasila štura vijest u »crnoj kronici« o tom 22. rujnu 1999. godine, nadopunjena činjenicom da Mato Oraškić za hladnokrvno trostruko ubojstvo i pokušaj ubojstva služi kaznu od 40 godina zatvora.

Na slobodi bi trebao biti 2039., ako ga zbog dobrog vladanja ne puste i ranije. Sjetite se toga kada vas sisački biskup Vlado Košić poziva da izađete na ulice demonstrirati protiv toga »da vam kćeri budu 'Ono', da vam sinovi budu 'Ono'«, sjetite se da se Mato Oraškić, koji nije mogao podnijeti činjenicu da se bliži dan kada će izgubiti ženu koju je smatrao svojim vlasništvom, dan prije pokolja ispovijedio u crkvi u Rasniji kraj Koprivnice.

Dok danas budete spaljivali tu đavolju Istanbulsku konvenciju sjetite se statistike koja kaže da je u posljednjih 10 godina ubijeno više od 300 žena, da je broj nasilja u obitelji nad ženama porastao u dvije godine za 184 posto, da policija svakodnevno intervenira 45 puta, te da je u prvih osam mjeseci 2017. ubijeno osam žena.

Sjetite se da je svaka treća žena u Hrvatskoj žrtva obiteljskog nasilja, dakle stanite i razmislite, i vi morate poznavati barem jednu žrtvu.

Pa kad vas s Kaptola plaše rodnom ideologijom i pitaju »treba li uništiti hrvatski narod«, sjetite se da se danas, dok vi marširate Trgom bana Jelačića, tu negdje u blizini postrojava jedna puno duža i znatno brojnija ženska vrsta na čelu sa žrtvama Mate Oraškića.

U njoj su sve one koje nisu s nama samo zato što smo ih ostavili na milost i nemilost njihovim ubojicama i zlostavljačima. Sjetite se te nepregledne kolone nepovratno uništenog hrvatskog naroda.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka