Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
Komentar Branka Mijića

Komentar Reformski i referendumski HDZ

Foto: D. KOVAČEVIĆ
Foto: D. KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 19. ožujak 2018. u 14:13 2018-03-19T14:13:41+01:00

Plenković je otvoreno rekao kako HDZ, što se njega tiče, može ići na nove izbore, ali za njih će on sastavljati liste! I zato sada obilazi hrvatska sela i gradove da bi to još jednom ponovio i da bi to svima postalo jasno, a ne da bi im tumačio slovo IK. Vidi se tko je sve ostao na drugoj strani, onoj »referendumskoj«. Bivši premijerovi prijatelji i suradnici iz briselskih dana, Ivana Maletić i Davor Ivo Stier

To što se sada događa u HDZ–u oko Istanbulske konvencije nekada se zvalo diferencijacija. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i glavni tajnik Gordan Jandroković kao na »Road Showu« obilaze Hrvatsku i »objašnjavaju« lokalnim čelnicima stranke sadržaj IK, a u stvari prijete: ili ste s nama ili protiv nas. Nitko tu nije toliko nepismen da mu jedan sasvim običan dokument treba prevoditi s hrvatskog na hrvatski i naglas čitati pismena. Ovdje se radi o čistom političkom pozicioniranju, IK je samo povod, mogla je to biti i nova knjiga Tihomira Dujmovića: tko je za Andreja Plenkovića, a tko protiv.

Dakle, čista definicija političke diferencijacije. HDZ je došao do točke gdje različita mišljenja, različiti stavovi i različite ambicije pojedinaca i grup(ic)a više nemaju i ne mogu imati dodirnih točaka i poveznica te se traži jasno opredjeljivanje. Nije to nešto što se u HDZ-u rodilo stavljanjem na dnevni red IK, te su političke podjele već dugo žive u HDZ-u i sada su samo izbile na vidjelo. Moglo bi se reći da je diferencijaciju na »reformski« i »referendumski« HDZ istanbulskom konvencijom Andrej Plenković namjerno isprovocirao.

Drugog izbora nije ni imao. Uostalom, Plenković je otvoreno rekao kako HDZ, što se njega tiče, može ići na nove izbore, ali za njih će on sastavljati liste! I zato sada obilazi hrvatska sela i gradove da bi to još jednom ponovio i da bi to svima postalo jasno, a ne da bi im tumačio slovo IK. Vidi se tko je sve ostao na drugoj strani, onoj »referendumskoj«. Bivši premijerovi prijatelji i suradnici iz briselskih dana, Ivana Maletić i Davor Ivo Stier.

Poraženi Tomislav Karamarko i ekipa oko njega koji Plenkoviću nikada neće oprostiti što se usudio HDZ preuzeti od njih. Stari, isluženi kadrovi, koji su se nekada nazivali »barakašima«, a sada si tepaju da su utemeljitelji i nastavljači izvornog Tuđmanovog puta. Oni koji su od HDZ-a najviše profitirali i koji su imageu stranke najviše naštetili, pa su bili pospremljeni u potpalublje iz kojega pokušavaju izgmizati na sunce. Ultradesničari koji bi HDZ usmjerili u krajnji ekstremizam. Katolibani koji Hrvatsku ukidaju kao sekularnu državu i kojima je nacija jednako vjera.

Plenković mora stvari istjerati na čistac i Istanbulska konvencija idealno mu je za to poslužila, jer ga prije sljedećih izbora čeka jedan još teži unutarstranački izazov. Radi se o novom Statutu HDZ-a, a radnu skupinu za njegovu izradu Plenković je povjerio mladom Karlu Ressleru, posinku Vladimira Šeksa, u kojeg ima bezgranično povjerenje. Sasvim sigurno na tom se poslu, baš kao i na izbornim listama, neće naći oni koji Plenkoviću okrenu leđa oko IK.

Tu dileme i milosti nema i ne može biti. HDZ konačno mora od pokreta postati strankom, a diferencijacijom oko IK Plenković želi pokazati kako su mu politički bliži europučani od konzervativaca. Zato mu treba novi Statut kako bi HDZ-u skrojio odijelo po svojoj mjeri, ono koje bi ga učinilo sličnijim Angeli Merkel nego Kaczynskom.

Uspije li u tome i jednim udarcem ubije dvije muhe, s pravom će moći samog sebe zvati hrabrim krojačem.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.