Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. ožujka 2020.
Komentar Branka Mijića

Reality Agrokor

Foto: D. JELINEK
Foto: D. JELINEK
Autor:
Objavljeno: 22. studeni 2017. u 14:42 2017-11-22T14:42:38+01:00

Tko je u pravu, Orsat Miljenić, koji kaže da povjerenstvo može ukiniti samo Sabor koji ga je osnovao, ili Branko Bačić koji smatra da se ono automatski već ugasilo ex lege u trenutku kada je pokretanje istrage protiv Todorića postalo pravomoćno? 

Big Brother nikada nije bio zanimljiviji pa će, iako je matineja, i gledanost biti ravna »prime timeu«! Koga će danas izbaciti?

Nekoliko je mogućih scenarija. Prvi, da Gordan Jandroković svima zabrani ulazak u zgradu Sabora, što bi bio nimalo demokratski presedan, pa bi u konačnici javnost prst dolje okrenula upravo predsjedniku Sabora. Drugi, da sjednica saborskog Povjerenstva za Agrokor počne u punom sastavu, a da petero članova iz vladajuće većine kolektivno odluče napustiti »show«, što im razočarana publika nikako neće oprostiti. Odluče li se pak ostati i sačekati rasplet, kaznit će ih njihovo Veliko Oko isključenjem iz svih budućih emisija i osuditi na kaznu goru od smrtne – anonimnost.

Treća je mogućnost da neznani netko zapovijedi saborskoj straži da silom izbaci četvoricu oporbenih članova Povjerenstva ako naume nastaviti svoju rabotu mimo HDZ-ove volje. Takva bi akcija izazvala simpatije baš kao onomad kada je garda iznosila raščetvorenog Ivana Pernara, pa bi pobjednik u očima gledatelja ispao opet onaj koji to ne smije biti.

Četvrta je da se bez obzira na poziv i zapriječenih pet godina zatvora za neodazivanje pred Povjerenstvom ne pojave Božo Prka, Ivan Šuker, Mato Crkvenac i Slavko Linić. Ono, štatijaznam, jedan zaboravio osobnu, drugi dobio gripu, trećeg zaustavila poplava, četvrti na službenom putu, ili su se sva četvorica zakartala i zarakijala pa zaboravila na vrijeme. Teško, niti su svi iz istog jata, niti su im karte iste, niti ih jednako jezik svrbi kada je Todorić posrijedi.

Peti scenarij onaj je maksimalistički, da ih u šutu sve zajednički izbacimo, i Povjerenstvo, i svjedoke, i novinare, i portira, lažnom prijetnjom o postavljenoj bombi što bi izazvalo paniku, a to ni najmanje nije fer. Mućnite malo glavom i vi, pa predložite mogući rasplet, što će se to danas dogoditi u Saboru u kojem bi trebalo nastaviti rad Povjerenstvo za Agrokor koje je za vladajući HDZ nepostojeće nakon što je istraga protiv Ivice Todorića postala pravomoćna, dok svekolika oporba najavljuje nastavak rada.

Tko je u pravu, Orsat Miljenić, koji kaže da povjerenstvo može ukiniti samo Sabor koji ga je osnovao, ili Branko Bačić koji smatra da se ono automatski već ugasilo ex lege u trenutku kada je pokretanje istrage protiv Todorića postalo pravomoćno? Lako bi se moglo dogoditi da ovu dilemu, koju ni Big Brother ne bi bez poteškoća riješio, naši vrli senatori prebace kao i mnogo puta prije toga na Ustavni sud. No Agrokor i Povjerenstvo nisu samo i prvenstveno pravno već prvorazredno političko pitanje koje mora dati jasan odgovor imaju li pravo građani ove države saznati istinu?

Zna se tko se boji istine o tome kako je uopće moguće da je takav monstrum stvoren, da je egzistirao svih ovih godina i da ćemo posljedice svega još dugo plaćati. Zato osobno tipujem da će Big Brother i danas oportunistički iz cijele priče izbaciti Gospodina Kvoruma te se i ubuduće praviti kako se ništa nije dogodilo i da se, zapravo, ničega nismo ni igrali. A tako je i bilo, jer Povjerenstvo, za razliku od Big Brothera, od producenata i režisera naših sudbina nije dobilo ni tih pišljivih 100 dana voajerizma.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.