Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
24. siječnja 2020.
Komentar Branka Mijića

Predsjedniče Josipoviću, pomozite!

Ilustracija
Ilustracija
Autor:
Objavljeno: 30. srpanj 2012. u 17:00 2012-07-30T17:00:11+02:00

Ako je pravnik Ivo Josipović uspio učinkovito zaštiti autorska prava muzičara, siguran sam da bi i predsjednik Ivo Josipović mogao povesti inicijativu da se zakonom zaštite i autorska prava novinara

Crna lista poreznih dužnika na kojoj se nalaze velike, nekad ugledne tvrtke, privatne kompanije i javna poduzeća, estradne zvijezde i lica s naslovnica, tema je koja u kriminalu, korupciji i nemoralu napaćenoj zemlji Hrvatskoj privlači pažnju svih, pogotovo onih koji svoje obaveze plaćaju prije nego li kupe kruh, mlijeko i novine.    

Stati na kraj takvoj dugogodišnjoj praksi, nije samo zadaća »institucija sistema«, Ministarstva financija i Porezne uprave, već i svih nas. I mediji imaju svoju ulogu u raskrinkavanju tog metastaziralog nepoštenja. Stoga je naš list i ranije pisao o onima koji su se ogriješili o svetinju za svaku državu, porez, baš kao što i sada objavljujemo dijelove »Linićeve crne liste«. Svakom tko se bavi novinarstvom najveće je priznanje kada ima svoju priču, svoju ekskluzivu koja je taj dan medijska tema broj jedan. To je pogonsko gorivo koje nas pokreće. No da kvarnost nije samo privilegija onih o kojima pišemo i izvještavamo, svjedoči i sve učestalije, bezobzirnije i brutalnije krađe autorstva i autorskih tekstova. 

  Sve je počelo besramnom portalskom prepisivačinom u kojoj se najčešće ne promijene ni točka ni zarez iz originala, već samo oprema, pa se onda sve, ne navodeći izvor, plasira kao vlastiti uradak. Rekli bismo ništa nova, novinarstvo je nasljednik resavske škole, ali kada to postane masovnom i svakodnevnom pojavom, onda je vrag odnio šalu. Ako se »copy paste« eventualno može razumjeti kada je web po srijedi, onda je on bez ograde zločin kada se njime počnu služiti najveći i najbogatiji mediji i medijske kuće koji ne oskudijevaju ni kadrovima ni novcem, poput televizija, primjerice one prisavske. Možda nova ekipa na HRT-u još nije povezala konce, možda je njihovim perjanicama neugodno tematizirati za gledani subotnji Dnevnik 3 listu poreznih dužnika na kojoj javna televizija zauzima drugo mjesto s 222 milijuna kuna poreznog duga, ali ako već javnost informiraju o tome čitajući novine, onda bi barem pristojno bilo da ih i imenuju. 

    Kada su prošle godine dvije najveće hrvatske medijske kuće, EPH i Styria, potpisale ugovor o tome kako međusobno štititi i poštivati autorska prava, mnogi su se poveselili da je to početak uvođenja reda na razini najvećih izdavača u cehu. No, sve je ostalo mrtvo slovo na papiru, umjesto zajedničkog prijedloga zakona upućenog u proceduru, u jučerašnjem »Nedjeljnom Jutarnjem« objavljen je tekst »Porezni stup srama« prepisan iz Novog lista, koji nije čak ni potpisan inicijalima, barem onim redakcijskog izvještaja. 

    Stoga, unatoč mnogim obavezama, gospodine predsjedniče, molim vas, nađite malo vremena i za medije. Oni su naime ogledalo svakog društva, njegov korektiv i svjedoče o vremenu u kojem živimo. Ili bi barem to trebali biti. Krajnje je vrijeme za akciju, da se sastavi i crna lista medijskih dužnika odnosno razbojnika. Ako je pravnik Ivo Josipović uspio učinkovito zaštiti autorska prava muzičara, siguran sam da bi i predsjednik Ivo Josipović mogao povesti inicijativu da se zakonom zaštite i autorska prava novinara. 
 

  Dakle, vrijeme je da nakon ZAMP-a dobijemo i ZANP.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.