Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. listopada 2019.
Komentar Branka Mijića

kolumna Politika u zaleđu

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 9. srpanj 2018. u 13:16 2018-07-09T13:16:19+02:00

Andrej Plenković i Gordan Jandroković zamijenit će kao navijači Kolindu Grabar-Kitarović u Moskvi na polufinalu Svjetskog nogometnog prvenstva između Hrvatske i Rusije.
Vidjet ćemo hoće li se premijer i predsjednik Sabora držati protokola i »dress codea« ili će u VIP ložu doći odjeveni kao da idu na fitness, u dresu, što su u Kolindinom slučaju zabilježili svjetski mediji, a društvene mreže eksplodirale od sprdnje. Nije to ništa novo, političari vole pokupiti zvjezdanu prašinu uspješnim sportašima i ukrasti im barem djelić njihove slave. Kićenje tuđim perjem popularan je sport ne bi li narod povjerovao kako su i oni jednako uspješni kao nogometaši te im dao još jedan mandat na vlasti.
Ulazili su i Tuđman i Sanader u svlačionice među znojne i polugole sportaše, baš kao i Kolinda Grabar-Kitarović u Rusiji, ne bi li pokazali kako je i sport, pogotovo onaj globalno najpopularniji, poput vojske ili policije, sastavni dio ustroja države i državničkih poslova. Bildanje patriotizma tu je najjače, državna himna koju svi pjevaju sa suzama u očima i rukom na srcu, svrstavanje pod jednu zastavu i razuzdano slavlje poslije pobjede kao da se radi o ratnim pobjedama. Akteri se proglašavaju nacionalnim junacima, pa je tako »heroj Suba obranio Hrvatsku« iako mu u životu nije uvijek bilo lako nositi prezime Subašić.

Nogomet je najsurovije bio eksploatiran u političke svrhe prije točno 40 godina, na Svjetskom prvenstvu u Argentini 1978. godine kojom je tada vladala vojna hunta na čelu s generalom Jorgeom Videlom. Mnogi smatraju da je upravo Videla, a ne fenomenalni Mario Kempes najzaslužniji što je Argentina osvojila svjetsku krunu pogotovo nakon pobjede od 6:0 nad tada vrlo jakim Peruom kojim je eliminiran Brazil, a domaćin dobio priliku da u finalu slavi nad Nizozemskom.

Brutalni diktator Videla bio je spreman na sve kako bi popravio katastrofalan imidž Argentine u kojoj je u »prljavom ratu« ubijeno između 10 i 30 tisuća ljudi, u kojoj su političkim protivnicima otimana djeca i koji su inkvizicijski mučeni u neposrednoj blizini stadiona na kojima se igrao nogomet. Uoči prve utakmice domaće reprezentacije slavni argentinski književnik Jorge Louis Borges održao je čuveno predavanje u kojem je nogomet nazvao »estetski ružnim« i proglasio ga »jednim od najvećih engleskih zločina«.
Borgesovo gađenje bilo je potaknuto ne toliko estetskim razlozima koliko »kulturom nogometnih navijača«, koju je povezivao s nacionalizmom i slijepom podrškom najstrašnijim političkim pokretima i diktatorima 20. stoljeća. »U nogometu postoji ta neka ideja supremacije, moći, koja mi se čini strašnom, jednom je napisao. Te 1978. u Argentini u kojoj su majke tražile svoju nestalu djecu, braću, muževe i očeve, u kojoj su ubijani politički protivnici, nogomet su odbila igrati samo dvojica vrhunskih igrača, Johan Cruyff i Paul Breitner. Naslov prvaka svijeta produžio je vladavinu vojne hunte još nekoliko godina, da bi Videla 5. srpnja 2012. bio osuđen na 50 godina zatvora.
Eto, to je uistinu bilo strašno, a ne kako se Kolinda Grabar-Kitarović ponašala za i nakon nogometnih utakmica 2018. u Rusiji iščekujući još jedan petogodišnji mandat na čelu države.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.