Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 1
Sutra: 15° 16° 13
21. lipnja 2018.
Komentar Branka Mijića

kolumna Plenkoviću, smijeni konačno Barišića

foto: arhiva NL
foto: arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 30. prosinac 2016. u 13:58 2016-12-30T13:58:00+01:00

Za tu svoju »duhovitost« premijer Andrej Plenković trebao je već jučer smijeniti ministra Barišića, jer nitko nikada nije tako uvrijedio ne samo dvoje nagrađenih za životno djelo i 13 dobitnika godišnjih nagrada za 2015. godinu, već sve djelatnike u odgoju i obrazovanju

Nije sve u materijalnom, vi ste za rad nagrađeni i duhovno, poručio je ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić petnaestero najboljih učitelja i profesora u Hrvatskoj kojima su dodijeljene Nagrade »Ivan Filipović«.

Za tu svoju »duhovitost« premijer Andrej Plenković trebao je već jučer smijeniti ministra Barišića, jer nitko nikada nije tako uvrijedio ne samo dvoje nagrađenih za životno djelo i 13 dobitnika godišnjih nagrada za 2015. godinu, već sve djelatnike u odgoju i obrazovanju. Može se sada Barišić praviti lud, čak i pokušati ispričati, bit će to jednako uvjerljivo kao kada je njegov državni tajnik Matko Glunčić pokušao oprati diskriminacijsku i rasističku prozivku djece s posebnim potrebama i djece nacionalnih manjina kao krivaca za loše rezultate PISA istraživanja u Hrvatskoj.

Ne, definitivno se više nitko ne može vaditi na lapsuse i krivo protumačene riječi, sada je bjelodano da Ministarstvo znanosti i obrazovanja vode kadrovi koji tamo nikada nisu ni smjeli zasjesti. Nalazio je premijer Plenković razumijevanja za sve Barišićeve »nestašluke«, ali ako mu ministrov plagijat i još mnogo toga nije bilo dovoljno da zatraži njegovu ostavku, onda nakon ovakvog bahaćenja može samo smijeniti Barišića ili, u konačnici, samoga sebe.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja bilo je, uz Hasanbegovićevo ministarstvo kulture, u fokusu javnosti nakon što je Karamarkov ministar Predrag Šustar naprasno zaustavio kurikularnu reformu Borisa Jokića. Imenovanje Barišića bilo je već u startu proglašeno najproblematičnijim Plenkovićevim izborom i on se pokazao njegovom najslabijom karikom, njegovim Crnojom.

Ne makne li hitno Barišića, Plenković i cijela Vlada će postati njegov talac. Nakon što je ministar omalovažio ne samo Miru Čudina Obradović i Dianu Garašić, kojima je »Ivan Filipović« trebao biti kruna cijele karijere, i 13 nagrađenih, kao i sve učitelje i profesore kojima bi trebao biti dovoljan zrak koji dišu u svojim školama i ustanovama, premijer mu je trebao uzvratiti istom mjerom, uzeti mu materijalno, fotelju, i ostaviti ga da uživa u svojoj duhovnosti i duhovitosti.

Budući da se gotovo sigurno to neće dogoditi, možemo se samo upitati je li Barišić uopće Plenkovićev izbor i može li ga se on uopće riješiti ili je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja po zadatku onih koji su pod svaku cijenu odlučili spriječiti svaki pokušaj reforme obrazovanja i nametnuli klerikalizaciju društva u svakom pogledu.

Umjesto da su mnogobrojni prosvjetni radnici koji su silnu energiju, profesionalnost i slobodno vrijeme uložili u reformu obrazovanja, ne bi li naša djeca dobila odgoj i obrazovanje koji zasužuju i koji korespondira s 21. stoljećem, već sada predloženi za Nagradu »Ivan Filipović« za 2016. godinu, njihov trud i rad su bačeni u vjetar bez ikakvog obrazloženja.

Štoviše, resorni ministar im umjesto kruha nudi kolače, dok njegov državni tajnik promatra djecu nadahnut eugenikom, bez ikakvih posljedica. Zato se ne treba začuditi ako sljedeće godine u ovo doba saznamo da su laureati Nagrade »Ivan Filipović« za životno djelo Pavo Barišić i Matko Glunčić.

Živjeli!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka