Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
19. listopada 2019.
Komentar Branka Mijića

Komentar Plenkovićeva majka svih bitaka

Foto: Arhiva NL
Foto: Arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 5. veljača 2018. u 15:11 2018-02-05T15:11:43+01:00

Plenković naciji mora jasno reći radi li Ramljak posao onako kako je od njega to premijer očekivao, je li znao za angažman bivše Ramljakove tvrtke kao podizvođača glavnih savjetnika, kao i za iznos ukupnog honorara koji će savjetnicima biti isplaćeni te je li u svom izvješću koje je Vlada prihvatila na sjednici 18. studenoga 2017. izvanredna uprava točno i nedvosmisleno navela što je do sada radila i kome je sve novac isplaćivala

Krajnji je trenutak da premijer Andrej Plenković prekine svoju šutnju oko Agrokora jer sve ono što se u toj kompaniji zbiva i o čemu se govori i njega se izravno tiče.

Lex Agrokor je u konačnici pisao upravo Plenković, njegova Vlada ga je uputila u Sabor gdje ga je njegova koalicijska većina izglasala. Isto tako Ante Ramljak bio je Plenkovićev izbor, on ga je postavio za izvanrednog povjerenika Agrokora, on mu je dao ovlasti koje ima, pa sve što radi ide na premijerov brk. Od angažmana AlixPartnersa, preko milijun kuna mjesečno koliko vrijede usluge Ramljakove nekadašnje tvrtke Texo Management, do plaća Agrokorovih portira i čistačica.

Svako zrnce prašine koje padne na Agrokor palo je na premijera Andreja Plenkovića, to je majka svih njegovih bitaka iz koje će izaći ili sa štitom ili na štitu. Treće ne postoji. Na Agrokoru se dobivaju ili gube sljedeći izbori, stoga Plenković, želi li ih dobiti, ne smije odšutjeti ništa što se te privremeno podržavljene kompanije tiče, a kamo li najnoviju aferu s jakim zadahom sukoba interesa.

Pogotovo kada, naizgled ga braneći, drugi pod njim jamu kopaju. Poput nekadašnjeg Tuđmanovog ministra Borislava Škegre, izravno povezanog s Ramljakovim Texo Managementom koji se 2015. spojio s »njegovim« Questusom, a koji je jučer Nataši Božić na N1 sve koji se usude propitkivati zbivanja oko Agrokora proglalsio nekompetentnim neznalicama.

Zato Plenković naciji mora jasno reći radi li Ramljak posao onako kako je od njega to premijer očekivao, je li znao za angažman bivše Ramljakove tvrtke kao podizvođača glavnih savjetnika, kao i za iznos ukupnog honorara koji će savjetnicima biti isplaćeni te je li u svom izvješću koje je Vlada prihvatila na sjednici 18. studenoga 2017. izvanredna uprava točno i nedvosmisleno navela što je do sada radila i kome je sve novac isplaćivala. Pokaže li se da Plenković nije znao za angažman i uvjete bivše Ramljakove tvrtke u poslu oko Agrokora, izvanredni upravitelj mora otići, bez obzira na ugovornu ucjenu američkog strvinarskog fonda kako se to ne može dogoditi bez njihovog pristanka. U suprotnom morat će otići Plenković, jer je već sada zbog Agrokora postao nebranjena meta koju čak ni Davor Bernardić ne može promašiti.

Javnost od Plenkovića očekuje jasan odgovor je li se primjenom lex specialisa u Agrokoru i državi nešto promijenilo ili je samo Ivicu Todorića zamijenila druga interesna skupina ljudi koja i dalje misli upražnjavati ortački »rodijački« kapitalizam koji je i omogućio da Hrvatska postane taocem jednog čovjeka. Ako je Todorić morao državi prije propasti predati Agrokor u zamjenu za slobodu, pa sada iz Londona izigrava žrtvu političkog progona, i ako se nakon cijele afere suštinski ništa ne promijeni u gospodarskim tokovima i načinu poslovanja, onda bi bilo bolje da je sve propalo još prije godinu dana, jer bismo sada već znali na čemu smo.

Valjda će premijer Plenković skupiti hrabrosti odgovoriti na sva ta pitanja, ako ne zato što građani to zaslužuju, onda barem zato što je sada i njegova koža došla u pitanje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.