Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 1
Sutra: 15° 16° 13
21. lipnja 2018.
Komentar Branka Mijića

kolumna Plenkovićev "double-double"

Andrej Plenković / Foto Patrik Maček/PIXSELL
Andrej Plenković / Foto Patrik Maček/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 6. ožujak 2017. u 14:28 2017-03-06T14:28:35+01:00

Ako su se premijer i njegova vlast u nečemu dokazali, onda je to podvojeno tretiranje svih vrućih tema, radilo se o dvostrukim konotacijama pozdrava »Za dom spremni« ili dvostrukim mjerilima stanja ljudskih prava. Jezikoslovci bi to preciznije definirali kao dvoličnost.

Pa nismo mi Hrvati bacili atomsku bombu na Hirošimu i Nagasaki, mogao je, a nije, odgovoriti na izvješće američkog State Departmenta o kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj za 2016. godinu premijer Andrej Plenković.

Nije, naravno Plenković ovako odbrusio Amerikancima po naputku priora dominkanskog samostana u Splitu don Luke Prcele koji nikako nije mogao oprostiti predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarović izjavu da »NDH nije bila nezavisna i da je bila zločinačka«, pa ju je u izravnom prijenosu mise na HRT-u te 2016. pokudio što je tako nešto morala reći pritisnuta prvom silom svijeta. Zna Plenković jako dobro kako nije poželjno ni dobro zamjeriti se Amerima u bilo kojem pogledu, te je oštru bukvicu američke administracije pokušao amortizirati neuvjerljivim i anonimnim priopćenjem Vladine Službe za odnose s javnošću.

A službeni Washington nije nikakav Helsinki Watch ili Amnesty International, da se, kada maše prijetećim prstom i broji kako se u Hrvatskoj krše prava žena, etničkih manjina, gayeva, radnika, djece, može odmahnuti rukom i svaku takvu i sličnu nevladinu organizaciju proglasiti srbočetničkom filijalom. Ne, u izvješću State Departmenta nisu pobrojani samo Srbi, Romi, antisemiti, pripadnici LGBT zajednice, već i djeca s invaliditetom koja nemaju pravo na izbor škole jer im uopće ne mogu prići, obespravljeni radnici, ugroženi novinari, ovdje se govori o diskriminaciji i korupciji koja proždire društvo, dok vladajući zbog sličnih primjedbi pučke pravobraniteljice odbijaju u Saboru prihvatiti njezino izvješće. Da je netko ozbiljan pročitao što nam sve to spočitava State Department, zapitao bi se čija to ljudska prava u Hrvatskoj nisu ugrožena. Nema, naravno, ovdje toliko hrabrih da skinu Amerikancima s neba oca i majku, Hirošimu i Nagasaki, već se vladajući pokušavaju tipično domobranski oprati i obraniti putem minorne Službe za odnose s javnošću. Pa se onda kite »jasnim osudama svih događaja koji su predstavljali kršenje pojedinih ljudskih prava«, »značajnim koracima kako bi se kaznili počinitelji«, »najvišim standardima zaštite ljudskih prava« po kojima je, gle čuda, »RH prepoznata i na međunarodnoj razini o čemu svjedoči nedavni izbor u Vijeće za ljudska prava UN-a«!?

To što je sve ono za što nas proziva State Department u 2016. već nadmašeno u prva tri mjeseca 2017. za Plenkovićevu Vladu nije bitno, jer kada nam sljedeće godine stignu nove packe iz Washingtona »RH predsjedava Vijećem Europe što će biti daljnja mogućnost u promicanju ljudskih prava«!

Ako su se premijer i njegova vlast u nečemu dokazali, onda je to podvojeno tretiranje svih vrućih tema, radilo se o dvostrukim konotacijama pozdrava »Za dom spremni« ili dvostrukim mjerilima stanja ljudskih prava. Jezikoslovci bi to preciznije definirali kao dvoličnost.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka