Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 1
Sutra: 18° 21° 1
25. travnja 2018.
Komentar Branka Mijića

kolumna Plenković kao Hasanbegović

Pohvalio se premijer Andrej Plenković gostujući u "Nedjeljom u 2" da je "puno političniji, duhovitiji i živahniji nego što to misli javnost" / Foto REUTERS
Pohvalio se premijer Andrej Plenković gostujući u "Nedjeljom u 2" da je "puno političniji, duhovitiji i živahniji nego što to misli javnost" / Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 19. prosinac 2016. u 14:19 2016-12-19T14:19:58+01:00

Ako je za Zlatka Hasanbegovića antifašizam floskula, onda Plenković svojim nečinjenjem pokazuje da je za njega i njegov HDZ antifašizam definitivno, kako netko reče, drveno željezo, oksimoron. Razlika između tih dvaju shvaćanja tek je nijansu političnija, duhovitija i živahnija u korist Plenkovića

Pohvalio se premijer Andrej Plenković gostujući u »Nedjeljom u 2« da je »puno političniji, duhovitiji i živahniji nego što to misli javnost«, no takvim se nije pokazao zadržavši i u predblagdanskom »talk showu« isti onaj gard i vokabular koji rabi svakog radnog dana. Da nije bilo tog Plenkovićevog ispovjednog »outanja« Stankoviću kako je probao Kolindinu grešnu srpsku čokoladicu »Mony«, i priznanja kako uopće nije loša, što je skandalozno poput svojedobnog priznanja danas pokojnog Ivice Račana kako je imao »joint« u ruci, bila bi to emisija zanimljiva poput izravnih prijenosa sjednica Vlade i Sabora. Zašto biti puno političniji, duhovitiji i živahniji nego što se misli a to ne pokazivati već skrivati od širokih narodnih masa, ostalo je nejasno. Čuva li na taj način Plenković svoj besprijekorni životopis i imidž onog kojeg bi svaka majka poželjela za zeta ili ponavljanjem uvijek istih formulacija i izbjegavanjem izravnih odgovora prikriva svoje političke, državničke i ljudske slabosti?

Čak i iscijeđena isprika onima koje vrijeđa »Za dom spremni« ploča postavljena u Jasenovcu ostala je zamotana u celofan navodne dvostruke konotacije tog pozdrava i opetovanog pokušaja izjednačavanja svih totalitarizama i usporedbe sa zvijezdom petokrakom. Saplitao se premijer o upravno-pravnu formu cijelog slučaja i poštivanje zakona utonuvši u živo blato vlastite neuvjerljivosti. Pogotovo kada se pozvao na izdvojeno mišljenje suca Ustavnog suda Miroslava Šumanovića oko presude Josipu Joeu Šimuniću koje, kao, dokazuje kako stvari sa »Za dom spremni« nisu tako čiste i jednostavne kao što se misli.

Zašto je baš Šumanovićevo a ne mišljenje ostalih sudaca za njega u ovom slučaju meritorno, premijer nije objasnio, kao ni što je to dotičnome bio povod za izdvojeno mišljenje.

– Isti je pozdrav »udarni« uvod pjesme »Čavoglave« koja je naročito tijekom rata za obranu zemlje svakodnevno i neprekidno izvođena kao budnica koja poziva na obranu domovine a bez ikakve navezanosti na totalitarni kontekst iz razdoblja od prije više od 50 godina, izdvojio se Šumanović od ostalih sudaca Ustavnog suda koji su potvrdili presudu Šimuniću zbog »poticanja mržnje na temelju rasne, nacionalne i vjerske pripadnosti«. I dodao: »Nameće mi se vrlo očitim da o ovom pitanju u hrvatskom društvu ne postoji zajednički nacionalni konsenzus niti dominantni stav koji bi podupirao čvrsto gledište osporene prekršajne osude.«.

Ukorio je samo koji dan ranije premijer Plenković svog i Mostovog ministra Vlahu Orepića koji je oštro prozvao Ustavni sud ciljajući na HDZ-ov kadar Davorina Mlakara, ocjenivši njegov istup neprihvatljivim jer kolektivno napada Ustavni sud. Sada sam Plenković javno staje na stranu jednog suca Ustavnog suda dajući prednost njegovom mišljenju u odnosu na kolektivno i koristeći ga kao razlog nepostupanja u slučaju jasenovačke ploče iako se kune da će on i njegova Vlada postupati isključivo po zakonu!

Ako je za Zlatka Hasanbegovića antifašizam floskula, onda Plenković svojim nečinjenjem pokazuje da je za njega i njegov HDZ antifašizam definitivno, kako netko reče, drveno željezo, oksimoron. Razlika između tih dvaju shvaćanja tek je nijansu političnija, duhovitija i živahnija u korist Plenkovića.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka