Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
16. veljače 2019.
Komentar Branka Mijića

kolumna Pišem svibanj, zbrajam lipanj

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 17. svibanj 2017. u 12:34 2017-05-17T12:34:54+02:00

Svaki odaziv manji od 50 posto izlaznosti birača poraz je svih onih koji u izbornu utrku ulaze, jer onima koji bi trebali vrednovati njihove programe, osobnosti i sposobnosti nisu ponudili ništa privlačno i vrijedno odlaska na birališta

Nažalost, Hrvatska nije Engleska pa se kladionice ne bave lokalnim izborima, jer u nedjelju su dva sigurna, »fiksa«, pobjede apstinencije i drugog kruga.

Svaki odaziv manji od 50 posto izlaznosti birača poraz je svih onih koji u izbornu utrku ulaze, jer onima koji bi trebali vrednovati njihove programe, osobnosti i sposobnosti nisu ponudili ništa privlačno i vrijedno odlaska na birališta. Odbijanje konzumiranja prava biranja legitiman je politički stav, ali mnogo govori o stanju demokracije u državi i zrelosti društva. Primjerice, koliko god bilo neusporedivo, bojkotiranje četvrtine birača drugog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj, smatra se gotovo katastrofom, najgorim odazivom Francuza desetljećima.

Apstinencija u pravilu odgovara onima koji imaju kompaktnije i vjernije biračko tijelo što im priskrbljuje i D'Hondtove beneficije rasutih glasova pretvorene u mandate. Tako u Hrvatskoj državnu vlast uglavnom odlučuje 25 posto biračkog tijela koje, uz pomoć onih koji nisu prošli izborni prag, čine suverenu većinu u odlučivanju. Koliko god kriza vlasti na državnoj razini i »afera Agrokor« zaoštrili borbu za vlast i na lokalnoj razini, malo koja reprezentativnija sredina može računati na natpolovičan odaziv ukupnog biračkog tijela.

Zato, i zbog velikog broja kandidata, drugi krug je opcija koja će konačne rezultate u većem dijelu Hrvatske ostaviti za lipanj. Najžešći okršaji vode se upravo u velikim gradovima, pogotovo u metropoli gdje Milana Bandića žele penzionirati dvije žene, Anka Mrak Taritaš i Sandra Švaljek, a ništa manje neće biti zanimljiv niti derbi za ostanak u desničarskoj prvoj ligi između Hasanbegovićeve Brune Esih i Plenkovićevog Drage Prgometa. Po svim anketama ni Rijeka, Split i Osijek neće dobiti novoga gradonačelnika iz prve, samo je neizvjesno tko će i s kakvim šansama ući u pripetavanje 4. lipnja. Vojku Obersnelu u Rijeci i Ivici Vrkiću u Osijeku jedina je dilema tko će im se suprotstaviti u finalu, Hrvoje Burić ili možda ipak Kristjan Staničić, odnosno Ivana Šojat ili pak Miroslav Šimić.

Najneizvjesnije je ipak u Splitu gdje se HDZ-ov Andrija Krstulović Opara i vječni Željko Kerum u anketama izmjenjuju na vrhu, dok i »pametna« Marijana Puljak nije daleko od finala. Što se tiče županija, tu su kladionice poprilično hladne, jer Istarska sigurno ostaje IDS-u, Primorsko-goranska SDP-u, baš kao i Ličko-senjska HDZ–u. U Dalmaciji će se vidjeti je li Mostova kuća veća od Metkovića i Omiša i do kuda seže, odnosno kome tamošnji ljudi više vjeruju, Plenkoviću ili Petrovu.

Dakle, nedjeljni »ziceri« su vam poznati. Sve ostalo je u Božjim, ali i vašim rukama. Ako vam je uopće stalo tko će o vašoj sudbini odlučivati sljedeće četiri godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka