Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. listopada 2019.
Komentar Branka Mijića

Komentar Osmi povjerenik: Tko će koga, na kraju, poslati na Trečić?

Foto: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 9. veljača 2018. u 14:51 2018-02-09T14:51:31+01:00

Ivica Todorić će pričekati do svog slavlja, dok će kolateralni dobitnik cijele situacije ostati izvanredni povjerenik Ante Ramljak koji je i svoje vukove namirio, a i ovca za striženje mu je ostala cijela

Ode li Martina Dalić iz Plenkovićeve Vlade, najviše će profitirati i veseliti se Ivica Todorić. Najpoznatiji hrvatski Londonac, bloger i vloger od svog bijega je teškom artiljerijom gađao potpredsjednicu Vlade ne birajući riječi. Prozivao je Gazda Dalićku da je svojom »mašinerijom laži, medijskim manipulacijama i kreiranjem strategije kaosa« stvarala u javnosti lažnu sliku o stanju u Agrokoru, upirao prstom u nju kao »glavnog operativca lešinarskih fondova« i optuživao je da lex Agrokorom legalizira pljačku stoljeća.

Di su pare, pitao je Todorić Dalićku mnogo prije nego li je Davor Bernardić isto zaguglao i uzviknuo »Eureka!«, cinkajući je javno kao čelnicu banke koja je Agrokoru davala kredite. »I ne samo kredite banke, već i pozajmice povezanih društava u sastavu banke«.

To što je Martina Dalić prva i glavna Todorićeva vještica ujedno je i njezina najjača obrana. Premijer Plenković naložio je »stručnim službama« da ispitaju ugovore s kojima nije zadovoljan poslovično si kupujući vrijeme. Legendarno »Račanovo odlučno možda« za Plenkovića je brzina svjetlosti. Što bi premijer dobio, a što izgubio Dalićkinom smjenom?

Proglasi li nju krivom, optužit će i sebe, jer mu nitko neće vjerovati kako je bio prevareni muž koji godinu dana nije znao što mu radi potpredsjednica i ministrica gospodarstva. A sam Plenković, koji je likovao na Bernardićevoj nemuštosti i uporno tvrdio kako SDP govori Todorićevim jezikom, Dalićkinom smjenom sam bi sebi pljunuo u usta. S pravom se premijer ljuti jer mu prva suradnica nije predočila pravu istinu o Agrokoru, konzultantima i njihovim beneficijama.

Plenković ipak nije toliki politički diletant koji bi jednim isforsiranim potezom otvorio toliko frontova koje, niti da je manje anemičan, ne može obraniti. Dalićkinom smjenom oživio bi »mrtvog« Bernardića koji je bez borbe odustao od Miljenićevog saborskog povjerenstva za Agrokor koje je za HDZ, njegovu prošlost, sadašnjost i budućnost, bilo tempirana bomba. Svoju teškom mukom stečenu poziciju unutar stranke srušio bi trećom smjenom prvih suradnika u ovih kratkih godinu i pol dana mandata. Nakon Mostovog Ivana Kovačića, bivšeg mu prijatelja i saveznika Davora Ive Stiera, odlaskom Martine Dalić jedini prvobitni potpredsjednik bi ostao, zbog braniteljskih zasluga nedodirljivi, Damir Krstičević.

I sama Martina Dalić sasvim sigurno ne bi svoju iznuđenu ostavku ili smjenu odšutjela. Jer, mnogo toga ima reći i o tome tko je pisao lex Agrokor i o svemu što se protekle godine događalo. A sve to bi itekako moglo kompromitirati i premijera osobno.

Stoga će, po svemu sudeći, Ivica Todorić pričekati do svog slavlja, dok će kolateralni dobitnik cijele situacije ostati izvanredni povjerenik Ante Ramljak koji je i svoje vukove namirio, a i ovca za striženje mu je ostala cijela. Agrokor je ipak stvarna, a ne filmska priča, kako bi to u ovom trenutku želio režiser Plenković.

Pa da za kaznu može Martinu Dalić poslati za osmog povjerenika na Trećić, naš najudaljeniji naseljeni otok...

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.