Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Komentar Branka Mijića

kolumna Ni med cvetjem ni pravice

Glasovanje o pozvanim svjedocima na sjednici Istražnog povjerenstva za Agrokor / Foto Darko JELINEK
Glasovanje o pozvanim svjedocima na sjednici Istražnog povjerenstva za Agrokor / Foto Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 6. studeni 2017. u 13:16 2017-11-06T13:16:51+01:00

Demokratski centralizam besprijekorno funkcionira u HDZ-u pod kontrolom Milijana Brkića, posljednjeg lenjiniste (»Učiti, učiti i samo učiti!«), koji je upravo uoči stote obljetnice Oktobarske revolucije drugi put diplomirao na istom fakultetu. Iskusnom policajcu i diplomiranom kriminalisti ipak je promaklo da ga je premijer Plenković umjesto odličja za zasluge degradirao, barem na onoj, za HDZ znatno bitnijoj, izvaninstitucionalnoj rang-listi moći

Voli – Ne voli, kao da se igrao laticama Milijan Brkić birajući svjedoke koje valja pripustiti pred saborsko Povjerenstvo za »Agrokor«, i one koji tamo ni u ludilu ne smiju stići.

Bila je i smiješna i tužna ta predstava na Povjerenstvu u kojoj su vladajući ne trepćući buljili u formalno drugog čovjeka HDZ-a da bi znali za koga to smiju dići ruku. No to je taj način na koji HDZ funkcionira zauvijek i za svagda, kao vojska, na zapovijed, a koji nam govori tko je među njima IN, a tko OUT.

Tako je Brkić sa suncokretima obranio Vladimira Šeksa kao mogućeg svjedoka potvrđujući njegov status sive eminencije, dok je jednoglasno na streljanu poslao Josipa Petrovića. Da je afera »Agrokor« izbila samo godinu dana ranije, dok je predsjednik HDZ-a bio Tomislav Karamarko, i Brkić i poslušnici glasali bi sasvim suprotno, pa bi Šeks slomljenog kljuna morao svjedočiti, dok bi MOL-ov savjetnik bio zaštićen kao medvjed.

Demokratski centralizam besprijekorno funkcionira u HDZ-u pod kontrolom Milijana Brkića, posljednjeg lenjiniste (»Učiti, učiti i samo učiti!«), koji je upravo uoči stote obljetnice Oktobarske revolucije drugi put diplomirao na istom fakultetu. Iskusnom policajcu i diplomiranom kriminalisti ipak je promaklo da ga je premijer Plenković umjesto odličja za zasluge degradirao, barem na onoj, za HDZ znatno bitnijoj, izvaninstitucionalnoj rang-listi moći.

Tako je Plenkovićev »čovjek broj dva« ovog vikenda postao Ante Ramljak kojem HDZ nije dopustio da svjedoči o »Agrokoru« iako je kao prinudni upravitelj za to najpozvaniji. Da Ramljak nije u carstvo Ivice Todorića poslan (samo) kao stručna osoba već čovjek od najvećeg povjerenja Andreja Plenkovića, govori i njegovo otvoreno političko aktiviranje na strani HDZ-a tužbom koju je podigao protiv predsjednika SDP-a Davora Bernardića! Na taj način se nedvosmisleno svrstao i politički »outao«, baš kao i svojedobno glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan u slučaju Tomislava Sauche.

Zato ne trebamo imati iluzija da ćemo o »Agrokoru« saznati pravu istinu, baš kao što je ograničenog dometa ostala i ona o ratnim zločinima, pljačkaškoj pretvorbi ili odlasku Ive Sanadera. Kako to funkcionira u praksi, svjedočio je i jedan slučajni kadar koji je svima promakao i ostao bez reakcija iako bi u svakoj civiliziranoj zemlji bio skandal bez presedana. Televizijske kamere snimile su na vratima Županijskog suda u Zagrebu srdačan susret Ivana Turudića i moćnog HDZ-ovog čovjeka Božidara Kalmete.

Javno prijateljsko rukovanje predsjednika jednog suda, štoviše kandidata za prvog čovjeka Vrhovnog suda, i osumnjičenika za teška kriminalna djela, u Hrvatskoj nisu ništa neuobičajeno da bi to netko primijetio! Baš kao što se nitko ne uzbuđuje tko sve s kim u ovom kupleraju prijateljuje, slavi rođendane i tko plaća muziku.

Bitno je samo biti cvijeće i da vaša latica bude ona koju HDZ voli.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.