Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 4n
Sutra: 14° 14° 4n
14. listopada 2019.
Komentar Branka Mijića

Komentar Nesalomljivi se slomio

Andrej Plenković i Dinko Cvitan / Foto Patrik MAČEK/PIXSELL
Andrej Plenković i Dinko Cvitan / Foto Patrik MAČEK/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 18. travanj 2018. u 14:13 2018-04-18T14:13:20+02:00

Premijer ne želi govoriti o glavnom državnom odvjetniku, baš kao što je zavjetom šutnje, samo jednim zbogom, ispratio u nomenklaturi znatno sitniju ribu, predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Daliju Orešković. Moglo bi se reći da je Cvitan presudio samom sebi iznevjerivši svoje glavno obećanje zajedničkim nastupom s premijerom Plenkovićem usred afere Saucha

Politika nema nikakvog utjecaja na mene, prisegnuo je prije četiri godine Dinko Cvitan najavljujući nastavak borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala i objavivši rat tzv. »lokalnim šerifima«.

Dobio je tada glavni državni odvjetnik jednoglasnu saborsku podršku za četiri godine, koja će njegovom nasljedniku Draženu Jeleniću gotovo sigurno biti uskraćena. Malo tko danas i govori o Jeleniću osim šturih biografskih podataka, a za to je »kriv« upravo Cvitan kojemu je politika na kraju došla glave, ali o tome ne želi javno razglabati svjesno dovevši proceduru izbora tako bitnog čovjeka u državi u cajtnot. Neće se sada zbrajati uspjesi i oduzimati porazi, neće se vagati rezultati Cvitanovog mandata, niti javno elaborirati zašto bi trebao ostati ili otići. Onaj koji je tako odlučio zna sve, a on se, zna se, zove Andrej Plenković.

Premijer ne želi govoriti o glavnom državnom odvjetniku, baš kao što je zavjetom šutnje, samo jednim zbogom, ispratio u nomenklaturi znatno sitniju ribu, predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Daliju Orešković. Moglo bi se reći da je Cvitan presudio samom sebi iznevjerivši svoje glavno obećanje zajedničkim nastupom s premijerom Plenkovićem usred afere Saucha.

Nakon tog obraćanja javnosti došlo je do obraćenja Tomislava Sauche od gorljivog SDP-ovca i šefa Milanovićevog kabineta do »oženjenog« HDZ-ovca na čiji glas u presloženoj koaliciji Plenković može računati prije nego li na Milijana Brkića! Sauchin proces u tom je trenutku uplivao u vode pobjedniku sklone, ako se tako mogu nazvati status quo i aktualni zaborav oko ukradenih dnevnica. Na Cvitanovom ciljniku nalazila se još jedna krupnija zvjerka, još presudnija za tanku Plenkovićevu većinu u Saboru, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji i u metropoli uspješno kohabitira s HDZ-om.

Ni Bandiću za sada nije pala vlas s glave, više od pravosuđa uklještila ga je preponska kila, pa bi neutralni promatrač mogao zaključiti kako je Cvitan svojim (ne)činjenjem išao na ruku Plenkoviću ne talasajući vode osumnjičenih a njemu sklonih. Zašto je onda morao otići? Zato što niti jedan kapitalac nije odstrijeljen u borbi protiv korupcije, a rat s »lokalnim šerifima« završio neslavno budući da nikada nisu bili moćniji i zaštićeniji?

Ne, Cvitan mora otići upravo zbog toga što se nije znao nositi s politikom, s njezinim apetitima koji su nakon pruženog prsta sve veći i veći, zapravo nezasitni. Kada je preuzimao dužnost od Mladena Bajića svi smo u njemu gledali Eliota Nessa koji će s uskočkim Nedodirljivima pomesti podzemnu Hrvatsku. Na kraju, njegova je trofejna soba ostala prazna, a suočavao se s krupnim zvjerkama, od Sanadera, Vidoševića i Bandića do Mamića, Kalmete i Todorića. Na taksenim markama, zna to i Cvitan, ne može se tražiti novi mandat, kompromisno prihvativši ono čega se nekada užasavao, ono što mu je politika ponudila kako bi i vuk bio sit i ovca cijela.

Njegov mandat bit će dobar samo ako nasljednik mu Dražen Jelinić iz svega izvuče univerzalnu pouku koja vrijedi za sve glavne odvjetnike svijeta. Kad se prvi put slomiš, odbacit će te upravo oni koji su te na to natjerali. Nije li tako, Al Capone?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.