Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
30. ožujka 2020.
Komentar Branka Mijića

Nema srama, ali nema ni ostavke

Foto: D. KOVAČEVIĆ
Foto: D. KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 28. siječanj 2020. u 8:00 2020-01-28T08:00:00+01:00

Ostavio je vrući krumpir u rukama Andreja Plenkovića njegov ministar zdravstva Milan Kujundžić odbivši podnijeti ostavku stavljajući tek svoj mandat na raspolaganje premijeru.
Sada je na Plenkoviću hoće li Kujundžić postati 14. ministar kojeg je smijenio u svom nepunom mandatu, što dovodi u pitanje smisao daljnjeg funkcioniranja ove Vlade koja je i prije posljednje »rekonstrukcije« trebala otići na izvanredne izbore. Ostavi li ministra zdravstva u njegovoj fotelji, Plenković će uoči unutarstranačkih izbora pokazati slabost koja će dati vjetar u leđa njegovim oponentima kojima je Kujundžić ideološki bliži. Smijeni li ga, Plenković će teško javnosti objasniti zašto je njegova Vlada dva puta stala iza ministra Kujundžića, a on osobno vatreno ga branio i obranio od oporbenih zahtjeva za smjenom.

- Ne dopuštam hajku, u ovom slučaju na ministra zdravstva, grmio je Plenković prije dvije godine ne videći Kujundžićevu »objektivnu odgovornost«.

- Ministar odgovorno obavlja svoje zadatke iz nadležnosti u zdravstvu. Ova Vlada poduzela je niz koraka kako bi unaprijedila i modernizirala hrvatsko zdravstvo. Ako se usporedimo s prijašnjim vladama, smatramo da smo ostvarili značajan iskorak. Dug u zdravstvu je naslijeđen. Mjerama koje provodimo na više područja očekujemo ostvariti racionalizaciju troškova sustava, zborio je premijer u Saboru prije samo tri mjeseca osiguravši u svojoj neprincipijelnoj koaliciji 79 ruku koje su ministra zdravstva ostavile u sedlu.

Sada mu se Kujundžić vratio kao bumerang, ne želi podnijeti ostavku, iako više nije u pitanju stanje u njegovom resoru, već ono zbog čega je uslijedilo i posljednje čišćenje koje je preživio, muljanje s imovinom i nekretninama. Tada se u medijima nagađalo kako je ministar zdravstva otvoreno zaprijetio premijeru da će, ako ga makne, povratkom u Sabor raditi i protiv njega i protiv HDZ-a. Bilo kako bilo, danas ne samo koalicijski partneri već i »neimenovani izvori iz vrha HDZ-a« rogobore kako je Kujundžić postao pretežak uteg za Vladu!

Plenković ga nije smijenio kad je trebalo, a ako to učini sada, samom će sebi skočiti u usta i s tom žabom dočekati parlamentarne izbore. Ako popusti, možda ih neće ni dočekati kao predsjednik HDZ-a! Tako bi na Milanu Kujundžiću politički mogli profitirati i Davor Bernardić i Miro Kovač. Svaki sat koji Milan Kujundžić provede u ministarskoj fotelji metar je bliže da se postavi pitanje odgovornosti samog Andreja Plenkovića kao premijera koji jedino uspješno bira neuspješne, nečasne i problematične ministre koje mora smijeniti nakon što ih je prije toga zdušno branio do posljednjeg daha!

Njih četrnaest nisu i ne mogu biti slučajnost već pravilo. A kakvu percepciju u javnosti može imati takav premijer, ne treba posebno naglašavati. Zato Plenković sve češće bježi u inozemstvo ili se skriva iza predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a ne bi li slikanjem s europskim liderima popravio svoj narušeni imidž. Što se tiče Kujundžića, on je svoje s Plenkovićem završio, jedina nada da sačuva ministarsku fotelju je pobjeda Kovačeve ekipe na unutarstranačkim izborima. To je nešto što on sasvim sigurno priželjkuje nakon što se debelo poslije novinara i DORH počeo zanimati za njegove poslove i nekretnine.

U Hrvatskoj je poznato da opasnost od neovisnog pravosuđa i sudskog progona prijeti samo onim palim i propalim članovima vladajućeg establishmenta čiju imovinu do tog trenutka nitko nije propitivao. Može li se to sada dogoditi? Teško, gotovo nemoguće. Nismo doživjeli niti jednu simboličnu gestu poput ministrove ostavke, a u doktorovu dijagnozu o ubojitosti srama više ne vjeruju ni mala djeca.

Radi li po tom pitanju nešto Gospodin, u ovom trenutku nije poznato.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.