Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 1
Sutra: 24° 26° 12
25. svibnja 2018.
Komentar Branka Mijića

kolumna Nečastivi na Medicinskom

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 20. siječanj 2017. u 14:21 2017-01-20T14:21:01+01:00

Na stranu sada presumpcija nevinosti, i još više naša katastrofalna sudska praksa koja vrlo rijetko uvažava interese javnosti, zbog čega, za sada, ne možemo objaviti identitet uglednog riječkog liječnika, kirurga i nastavnika na ovdašnjem Medicinskom fakultetu, prijavljenog zbog spolnog uznemiravanja studentice.

U uređenijim državama i demokracijama, sjetimo se samo moćnog bivšeg direktora Međunarodnog monetarnog fonda Dominiquea Strauss-Kahna, za slična (ne)djela prozvani bi se morali braniti javno, a njihova slika i prilika bila bi secirana u svim medijima. Zato ova priča s naslovnice koja, na svim instancama, vrlo brzo mora dobiti svoj pravorijek kako ne bi sramotila i pod sumnju dovodila sve ostale kolege, ustanovu i instituciju dotičnog, nije pokušaj senzacionalizma već puka ilustracija kroničnog beščašća koje rastače temelje našeg društva.

Pokažu li se optužbe oštećenih utemeljenim, a po svim dosadašnjim saznanjima i prikupljenim dokumentima nemamo razloga u to sumnjati, bit će to dokaz da su zakazali ne samo pojedinci koji su od svega okretali glavu i prešućujući ono što se zbivalo postali suučesnici, već prije svega sustav. Prije nepunih godinu dana na ovom istom mjestu pisali smo o izboru u trajno zvanje jednog sveučilišnog profesora na Medicinskom fakultetu u Rijeci, dr. Alana Bosnara, protiv kojega je Uskok 2013. godine podignuo optužnicu u kojoj ga se tereti za primanje mita.

Na stranu sad što je taj bivši predstojnik riječkog Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku prema optužnici iznuđivao svoje suradnike, dakle kolege doktore, koji su mu u strahu za posao davali mito, što je to činio poprilično dugo, od rujna 2007. do travnja 2013. godine te se okoristio, kaže Uskok, za 349.040 kuna, a zloporabom ovlasti priskrbio 250.770 kuna. Najbizarnija u cijelom slučaju je činjenica da je Alan Bosnar nakon svega napredovao putem javnog natječaja te na prijedlog Fakultetskog vijeća Medicinskog fakulteta u Rijeci izabran na mjesto redovnog profesora u trajnom zvanju, što je potvrdio i Senat Sveučilišta u Rijeci. I što je sve to u skladu sa zakonom, što su potvrdili dekan i rektor koji bi suprotnom odlukom sebe i svoje ustanove doveli pod udar zakona!

Nisu ova dva slučaja usporediva po meritumu stvari i krimenu koji se dvojici liječnika stavlja na teret. Ali, poštujući presumpciju nevinosti, je li moguće da se inercijom, opstrukcijom i kilavošću »nadležnih« i ovoga puta ponovi nešto slično, da prozvani za spolno uznemiravanje, u interregnumu, napreduje u zvanju i struci?

Trebao bi se o tome očitovati i resorni ministar dr. Pavo Barišić, ali, i plagijat je napastvovanje, doduše ne tijela, već tuđeg teksta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka