Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. rujna 2019.
Komentar Branka Mijića

Komentar Ne Sauchu, Cvitane saslušaj Matića

Foto: D. KOVAČEVIĆ
Foto: D. KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 10. svibanj 2017. u 16:37 2017-05-10T16:37:36+02:00

Baš me zanima, a nisam jedini, tko su tih 10.009 umirovljenih pripadnika HVO-a koje spominje Matić a koji iz proračuna RH svakog mjeseca dobivaju mirovine, gdje žive, plaćaju porez i na kojim su se ratištima borili. 

Da, DORH i Uskok ne bi trebali gubiti vrijeme na bivšeg šefa kabineta bivšeg premijera Zorana Milanovića, već se fokusirati na njegovog bivšeg ministra branitelja Predraga Freda Matića.

To bi učinila svaka država koja drži do sebe, a glavni državni odvjetnik je taj koji bi trebao štititi državne interese, pogotovo kada se radi ne o kokošarskih par stotina tisuća kuna otuđenih iz državne blagajne na najjadnijem obliku krađe nakon lemozine, dnevnicama, već o (zasada) 45 milijuna kuna i (uskoro) barem milijarde! Govorio je o tome bivši ministar branitelja na N1 televiziji komentirajući s koliko će nula premijer Plenković platiti glas dijaspore, odnosno generala Željka Glasnovića, u stvari ponavljajući ono što je rekao prije nešto više od godine dana u intervjuu našem listu:

– U drugoj polovini devedesetih postignuto je nešto što su zvali džentlmenski dogovor. Ljubo Ćesić Rojs i ekipa dostavili su popise branitelja HVO-a koje treba umiroviti. Oni su umirovljeni, ali su se dogovorili ovako: evo ti mirovina, nema invalidnine i tako je mirovinu dobilo 6,5 tisuća ljudi. Bez invalidnina. Invalidska rješenja su im izdana fiktivno, da forma u mirovinskom bude zadovoljena, ali oni ta rješenja nikad nisu dobili.

Onda se našlo par pravnika iz Ministarstva obrane, koji su dali otkaz u ministarstvu. Prije toga su izvukli sve te dokumente, što je teška povreda službene dužnosti. Zatim su zvali ljude i preporučivali tužbe. Tako nas je pokojni Vinko Žuljević Klica oženio za 900 tisuća kuna. Rekorder je neki frajer koji danas živi u Vodicama. Uzeo je 4,3 milijuna kuna.

Dakle, ne radi se o isplati razlike mirovina za pripadnike HVO-a, kako svoj sramotni potpis na pakt s Glasnovićem pokušavaju opravdati premijer Plenković i njegovi ministri trabanti, već o pljački, i to organiziranoj, masovnoj, možebitnom zločinačkom poduhvatu. Pa kada već nitko po službenoj dužnosti ne želi čuti što to priča i opetovano govori Predrag Fred Matić, kada već zbog toga ne vodite istražne radnje, niti se tim povodom imate potrebu slikati s premijerom Andrejem Plenkovićem, gospodine Cvitane, evo ja ga prijavljujem da ga se sasluša govori li istinu.

Baš me zanima, a nisam jedini, tko su tih 10.009 umirovljenih pripadnika HVO-a koje spominje Matić a koji iz proračuna RH svakog mjeseca dobivaju mirovine, gdje žive, plaćaju porez i na kojim su se ratištima borili. Zaslužuju to znati i građani ove države koji sve to financiraju i plaćat će još dugo sve ono što Plenković potpisuje. Baš kao što Predrag Fred Matić, vukovarski branitelj i čovjek koji je robijao u tri srbijanska logora, zaslužuje barem da ga privedete u vaš ured kad ga već nitko drugi ne želi čuti.

To bi bio minimum koji svaki branitelj zaslužuje, zar ne, gospodine Cvitan?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.