Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
25. siječnja 2020.
Komentar Branka Mijića

Komentar Nazovi M. radi darivanja

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 29. prosinac 2017. u 14:23 2017-12-29T14:23:17+01:00

Samo dva dana nakon kavice s Martinom Dalić, Damir Kuštrak u ponedjeljak, 13. studenoga 2017. godine potpisao ugovor o darivanju stana u Zagrebu sa svojom suprugom Zvjezdanom. U slobodnom prijevodu, krenuo je u akciju prebacivanja vlastite imovine na druge osobe, jer je dva tjedna kasnije, prema pisanju portala Index.hr, realizirao i prodaju nekretnina na Virju

Bio je to slučajan susret, nije bilo niti moguće, niti potrebno praviti se da ga ne poznajem, pokušala je prije mjesec i pol dana potpredsjednica Vlade Martina Dalić uvjeriti javnost u bezazlenost svog ispijanja kave s jednim od osumnjičenika u »aferi Agrokor«, Damirom Kuštrakom.

Nimalo slučajno, zahvaljujući Rješenju Županijskog suda u Zagrebu, saznali smo kako je samo dva dana nakon kavice s Martinom Dalić, Damir Kuštrak u ponedjeljak, 13. studenoga 2017. godine potpisao ugovor o darivanju stana u Zagrebu sa svojom suprugom Zvjezdanom. U slobodnom prijevodu, krenuo je u akciju prebacivanja vlastite imovine na druge osobe, jer je dva tjedna kasnije, prema pisanju portala Index.hr, realizirao i prodaju nekretnina na Virju što je vidljivo u katastru:

– Damir Kuštrak u studenome 2017. godine izvršio je prijenos vlasništva za svoje tri nekretnine, od čega nekretninu upisanu u zk.ul. 778 k.o. Virje i nekretninu upisanu u zk.ul. 6354 k.o. Virje na osobu Snježanu Peršinović, a nekretninu upisanu u zk.ul. 10289 k.o. Grad Zagreb na Zvjezdanu Kuštrak – stoji u Rješenju Županijskog suda u Zagrebu.

Stoga je sudac istrage blokirao ne samo Kuštrakovu imovinu, već i gotovo svih osumnjičenih u slučaju Agrokor koji su darovanu im obranu sa slobode iskoristili za darivanje svojih bližnjih kako bi sa sebe formalno skinuli vlasništvo na svojoj imovini, a sve kako bi spriječili naplatu tražbine od Agrokora. Blokada imovine temelji se na dokazima DORH-a, a za sada je ostalo nepoznato jesu li se i ostali sada široke ruke nalazili u Kaptol centru i s kim su ispijali espreso, kapučino ili makjato. Jesu li nazvali M. radi darivanja?

Posve je razvidno da se ni nekadašnji visokopozicionirani menadžeri Agrokora, koji su se u toj kompaniji debelo potkožili, nimalo ne razlikuju po svom mentalnom sklopu od ostalih koji funkcioniraju po principu »nekretnino, moja domovino«. Već zaboravljeni kratkotrajni ministar branitelja Mijo Crnoja prije dvije godine proslavio se svojom izjavom nakon što su ga novinari upitali gdje je 56 tisuća eura koje je dobio za povlašteni stambeni kredit: »Ja s tim novcem mogu što hoću. Pa i na put oko svijeta. Radio sam u najboljoj namjeri. Za koga? Pa za sebe!«.

Sada se pokazalo kako Crnoja nije jedini, već je zlouporaba milijuna i milijuna proračunskih kuna masovna pojava u Ministarstvu branitelja, jer je od 200 kontroliranih branitelja koji su dobili kredite samo njih 54 opravdalo uloženi novac.

Možda se ljudski može razumjeti male, siromašne ljude koji su se jednom u životu dočepali novca pa ga troše kako hoće. No, veliki biznismeni i milijunaši koji ovakvim darovnicama žele prevariti državu i kompaniju u kojoj su stekli bogatstvo na taj način samo priznaju svoju krivnju – da sve ono što su stekli nije bilo pošteno.

Ili misle da ćemo im povjerovati kako put od kave do probuđene ljubavi traje samo dva dana?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.