Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. siječnja 2020.
Komentar Branka Mijića

kolumna Naša Afrika

Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 27. lipanj 2018. u 14:27 2018-06-27T14:27:04+02:00

Od Plenkovićevog verbalnog kiksa ravnog onom Zorana Milanovića, koji je svoju puknutu cijev u stanu pokušao izjednačiti s poplavom u Gunji, još je fascinantnija brzina kojom su Hrvati potegli svoje pištolje i počeli rešetati premijera na društvenim mrežama. U kategorijama od gluposti do duhovitosti šampion je bio jedan afrički bogataš koji je nedavno sletjevši u Split twitnuo kako je Hrvatska samo Afrika sa strujom!

To da bi svi Afrikanci vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj, kao što tvrdi premijer Andrej Plenković, dakako nije istina, ili barem ne važi kada su u pitanju Nigerijac Aliko Dangote, kojeg Forbes procjenjuje na 12,4 milijarde dolara, i još dvadesetorica milijardera s njihove liste onih najbogatijih koji žive na Crnom kontinentu.

Dakako, takav ti se gaf lako dogodi kada ničim izazvan kreneš uspoređivati neusporedivo, 20,4 posto ukupnog kopna Zemlje na kojem živi 1,3 milijarde ljudi, s točkicom koja se zove Hrvatska.

No od Plenkovićevog verbalnog kiksa ravnog onom Zorana Milanovića, koji je svoju puknutu cijev u stanu pokušao izjednačiti s poplavom u Gunji, još je fascinantnija brzina kojom su Hrvati potegli svoje pištolje i počeli rešetati premijera na društvenim mrežama. U kategorijama od gluposti do duhovitosti šampion je bio jedan afrički bogataš koji je nedavno sletjevši u Split twitnuo kako je Hrvatska samo Afrika sa strujom!

Da sitcom bude potpun, pobrinuo se dežurni oficir u Vladi koji je premijera pokušao opravdati vađenjem izjave iz konteksta, iako je svima bilo jasno da je rekao baš to što je rekao. I tako se Andrej Plenković s Afrikom počeo penjati top listom kao da je Dino Dvornik. A bilo je tog dana i važnijih pitanja od demografskih trendova u Africi na koja bi bilo zanimljivo čuti premijerove odgovore.

Prvo se  odnosi na čak 8.490 novih zahtjeva koji su pristigli u Ministarstvo branitelja nakon samo šest mjeseci od usvajanja novog zakona za ostvarivanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida 23 godine nakon završetka rata!

Što će to dodatno značiti za hrvatski proračun i hoće li to biti kap koja će preliti čašu te definitivno srušiti cijeli mirovinski sustav, tog prazničnog dana koji je obilježila Plenkovićeva Afrika gotovo nikoga nije zanimalo.

Sasvim sigurno ne bi samo Afrikanci, već i mnogi Amerikanci poželjeli imati status umirovljenog hrvatskog branitelja koji uživaju 71.402 građana, a od toga čak njih 56.275  prima invalidsku mirovinu koja u prosjeku iznosi 5.398 kuna! Kako je krenulo, neće biti nikoga tko je omirisao Domovinski rat a da u njemu nije ranjen, i to teško, u tijelo ili glavu, svejedno!

Druga vijest koja u ritmu tam-tama nikoga nije motivirala niti za jedan komentar stigla je iz Mostara, u kojem je Nadzorni odbor »Aluminija« smijenio s mjesta direktora tvrtke Marija Gadžića nakon što je javno optužio dio uprave kompanije, nadzornog odbora i sidnikata za korupcijsku aferu dok su se gubici popeli na vrtoglavih 180 milijuna eura!

Pitanje za premijera Plenkovića vrlo je jednostavno: hoće li opet građani Hrvatske financirati gubitke »Aluminija« i hoće li Vlada, odnosno šibenski TLM zadržati vlasnički udjel od 12 posto? I što će poduzeti da krivci budu kažnjeni ili će sve zamesti vjetar kao onih 600 milijuna kuna koje je Hrvatska izgubila jer je HEP kupovao skupu struju i po višestruko nižoj cijeni je prodavao TLM-u, a ovaj čak 90 posto te struje još jeftinije prebacivao u Mostar!?

Ili je bilo bolje svu tu struju darovati Afrikancima, da i oni vide kako se i nama sa svjetlom jednako crno piše.

I shvate da je Hrvatska naša Afrika.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze