Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
24. siječnja 2020.
Komentar Branka Mijića

Komentar Narod ne odlučuje: Evo zašto je koalicija HDZ-SDP logična i prirodna

Narod ne odlučuje: Evo zašto je koalicija HDZ-SDP logična i prirodna
Narod ne odlučuje: Evo zašto je koalicija HDZ-SDP logična i prirodna
Autor:
Objavljeno: 1. lipanj 2018. u 15:40 2018-06-01T15:40:35+02:00

HDZ-ov prvi princip je održati se na vlasti pod svaku cijenu, a koliko god neki SDP-ovci tvrdili kako bi takva koalicija bila smrt socijaldemokracije u Hrvatskoj, to naprosto nije istina. SDP već dugo funkcionira kao lijevo krilo HDZ-a i na taj način bi se krug zatvorio

Na stranu sada koliko je stvarno potpisa sakupljeno i do kada su prikupljani, jesu li referendumska pitanja namjerno dvosmislena i manipulativna, na stranu procedura i ustavnost, kao i frankeštajnovsko izvrtanje principa direktne demokracije, primijenjenog prilikom studentske blokade hrvatskih sveučilišta prije 9 godina.

Ma što o tome mislile novokomponirane zvijezde Građanske inicijative »Narod odlučuje«, to što oni slave nije nikakav festival, a još manje demokracija. Baš kao što njihova inicijativa nije nimalo građanska, jer onda nije narodna, a ako je nacionalna, onda ne može biti građanska. Ili njezini inicijatori kao građane ove zemlje vide isključivo pripadnike jednog naroda? Jednoglasje, baš kao i jednoumlje, ne mogu se zvati festivalom, baš kao što se demokracija koja isključuje druge i drugačije može zvati jedino nacionalsocijaldemokracijom.

No pustimo sad na stranu to što oni koji se, kao, bore protiv političke elite imaju za jedini cilj srušiti tu istu političku elitu kako bi se sami mogli ustoličiti kao politička elita. Ne smeta njima izborni zakon zato što je loš, već zato što im ne dopušta pristup vlasti, a nekima drugima koji nisu za njih ni građani, ni njihov narod, to omogućava!

Nije njima na pameti nikakva stvarna demokracija, pogotovo ne ona koja uvažava glas i mišljenje svakog pojedinca u društvu, a kamo li rušenje »kapitaloparlamentarizma« kao opsjene demokracije. Nisu oni ni za kakvu izravnu demokraciju, ni za kakve, Bože sačuvaj, Plenume putem kojih su studenti pokazali da se fakultetima da i drugačije upravljati, a onda valjda i državom. Nisu oni motivirani pravima manjina, one su za njih koliko god bile minorne remetilački faktor.

Bez obzira na to što sada o sakupljenim potpisima rekli saborski odbori, ustavnopravni stručnjaci, grafolozi i poligrafi, bez obzira bilo u konačnici referenduma ili ne, njihova bi impresivna brojka mogla polučiti neke rezultate, ali ne na demokratizaciji, već na betonizaciji političkih i interesnih elita.

Andreju Plenkoviću oni su prijetnja veća od Davora Ive Stiera i Kolinde Grabar-Kitarović zajedno, jer njihovu većinu čine oni s desnice nezadovoljni njegovom politikom, prije svega usvajanjem Istanbulske konvencije. Čak kad bi Davor Bernardić i znao nešto artikulirati o toj tematici, tu za njega i SDP prostora nema, dok Živi zid i Most trljaju ruke.

Dakle, velika koalicija na sljedećim izborima (prijevremenim?), dok još uvijek vladaju stara pravila igre i dok god rejting HDZ-a i SDP-a tako nešto omogućuje, nije bila nikad bliža. I, što je najvažnije, ta bi koalicija bila puno prirodnija i puno principijelnija od aktualne, pogotovo pod prijetnjom referendumske anarhije čiji bi rezultat bio neizvjestan.

HDZ-ov prvi princip je održati se na vlasti pod svaku cijenu, a koliko god neki SDP-ovci tvrdili kako bi takva koalicija bila smrt socijaldemokracije u Hrvatskoj, to naprosto nije istina. SDP već dugo funkcionira kao lijevo krilo HDZ-a i na taj način bi se krug zatvorio.

Drugovi koji su se devedesetih razdvojili i masovno okupirali te dvije stranke, našli bi se ponovo na okupu, ista meta, isto odstojanje.

A što se tiče naroda, narod nikada nije stvarno odlučivao. I tako će ostati, bez obzira na sve potpise ovoga svijeta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.