Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
19. veljače 2019.
Komentar Branka Mijića

Komentar Mrtve utrke i mrtvi konji

Foto: D. KOVAČEVIĆ
Foto: D. KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 5. lipanj 2017. u 15:48 2017-06-05T15:48:02+02:00

Doduše, većina Riječana, Osječana, Zagrepčana i Splićana nikoga od kandidata nije vidjela dostojnog funkcije prvog čovjeka grada pa se nisu udostojili niti izaći na birališta odlučivši se za nedjeljni sunčani dan. Apstinencija kao većinsko opredjeljenje ne čudi

Vojko Obersnel i Ivica Vrkić obranili su svoje titule i ostavili izazivače praznih ruku, dok su Milan Bandić i Anka Mrak-Taritaš te Željko Kerum i Andro Krstulović Opara vodili mrtvu utrku za poker gradonačelnika najvećih hrvatskih gradova.

Doduše, većina Riječana, Osječana, Zagrepčana i Splićana nikoga od kandidata nije vidjela dostojnog funkcije prvog čovjeka grada pa se nisu udostojili niti izaći na birališta odlučivši se za nedjeljni sunčani dan. Apstinencija kao većinsko opredjeljenje ne čudi. Hrvatska politička scena pokazala se na državnoj razini močvarom koja nimalo ne zaostaje za nogometnom, politička bara uistinu je mala i puna krokodila. Na birače ne djeluju odbojno samo konfekcijski političari, sumnjivog lika i djela, već i saznanje da je Hrvatska izrazito centralizirana država u kojoj se o svim bitnim pitanjima odlučuje u Zagrebu.

Zato lokalni izbori nekima ostaju kao utješna nagrada, poput predsjednika SDP-a Davora Bernardića koji je pohitao u Rijeku čestitati Obersnelu, iako za njegov rezultat nije ni zaslužan ni kriv. Andrej Plenković pak proglasit će HDZ apsolutnim pobjednikom svih dosadašnjih izbora, nedostaje mu samo Oparina pobjeda u Splitu kako bi ipak imao u špilu jedan veliki grad i cijelu Dalmaciju, uključujući i Mostovu utvrdu Metković. To bi bio melem za Plenkovićeve duševne boli zbog katastrofalnog rezultata u Zagrebu, dok je HDZ, kada su Rijeka i Istra u pitanju, od njih odavno digao ruke.

To što se Hrvatska zaplavila nakon lokalnih izbora Plenkovićev je veliki adut da i bez parlamentarnih izbora zadrži vlast, jer će vezanom političkom trgovinom, u čemu se sastoji najveći dio tzv. koalicijskog potencijala HDZ-a, opstati na Markovom trgu. Anka Mrak-Taritaš uspjela je baciti Milana Bandića na konopce unatoč tome što protiv sebe nije imala ujedinjene samo njega i njegovu stranku, Plenkovićev HDZ i Hasanbegovićeve desničare već i predsjednika vlastite stranke, Ivana Vrdoljaka!

Zbog takvog, do sada nezabilježenog političkog beščašća uoči drugog izbornog kruga, Mrak-Taritaš sigurno je pao mrak na oči. Kako god na koncu završilo, ona ostaje moralnom pobjednicom, jer je ove izbore, kao i sve prethodne, odradila sama protiv svih. Je li Vrdoljak koketiranjem s Plenkovićem već odradio i olakšao posao svom prijatelju Ivici Vrkiću u Osijeku ili se naprosto radi o »sindromu Saucha«, kada držanje za jaja rezultira kopernikanskim obratima, pokazat će vrijeme.

Vrdoljak je spašavajući sebe žrtvovao HNS, makar onaj koji smo poznavali od Savke Dabčević–Kučar do danas, pa su se tako u njihovoj dosadašnjoj utvrdi Varaždinu i Varaždinskoj županiji na velika vrata vratili otpisani Ivan Čehok i Radimir Čačić. HDZ je pobjednik ovih izbora, koliko god ga boljeli Zagreb, ali i grad simbol Knin, a SDP najveći gubitnik, jer za razliku od Milanovićeve ere gotovo nigdje nisu bili dostojni protukandidati, štoviše to je uglavnom bio Most. SDP u Dalmaciji gotovo i ne postoji, pa je Bernardić umjesto za Rijeku trebao produžiti za Split gdje svijećom može tražiti preživjele ljevičare.

Sve u svemu, kada službeno okončaju mrtve utrke ovih izbora, brojit će se mrtvi politički konji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Poduzetnik u Zabi pronašao banku-partnera