Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 4
Sutra: 12° 12° 4
26. veljače 2020.
Komentar Branka Mijića

Komentar Lupus bez fabule: Lakše je kleknuti u Yad Vashemu nego u Jasenovcu

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 2. veljača 2018. u 16:16 2018-02-02T16:16:27+01:00

Amerikancima je dozlogrdio nered koji njihova zločesta balkanska djeca rade i koji je kulminirao prepucavanjima oko Jasenovca i izložbe u New Yorku. Ne, nije naravno službenom Washingtonu toliko stalo do Hrvata i Srba pa ih sada za uši vuku kako bi sjeli za zajednički stol da bi, makar i kurtoazno, pokazali minimum civilizacijskog ponašanja. Amerima je kao i uvijek stalo do njih samih, dakle prvenstveno do Židova 

Ni »V« od Vučića nije spomenuo premijer Andrej Plenković iako je dotični, lupus in fabula, pred vratima hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i stiže u službeni posjet Zagrebu.

Iako su iz Vlade pušteni signali kako su iznenađeni predsjedničinim pozivom srbijanskom kolegi u trenutku dok oni s Beogradom ratuju službenim notama, to je bio tek pokazatelj Plenkovićeve nemoći da svoj bijes otvoreno manifestira. Nije ovoga puta Kolinda Grabar-Kitarović postupila na svoju ruku i mimo njega, zna to dobro i Plenković, pa gunđa samo sebi u bradu.

Tri rečenice koje je javnosti proslijedio dežurni operativac na twitteru iz američke ambasade u Buzinu kako »Sjedinjene Države čvrsto podržavaju bolje odnose između Hrvatske i Srbije« nedvosmisleno govore zašto je Kolinda Grabar-Kitarović iz vedra neba uputila poziv Aleksandru Vučiću koji ga je objeručke prihvatio.

Amerikancima je dozlogrdio nered koji njihova zločesta balkanska djeca rade i koji je kulminirao prepucavanjima oko Jasenovca i izložbe u New Yorku. Ne, nije naravno službenom Washingtonu toliko stalo do Hrvata i Srba pa ih sada za uši vuku kako bi sjeli za zajednički stol da bi, makar i kurtoazno, pokazali minimum civilizacijskog ponašanja. Amerima je kao i uvijek stalo do njih samih, dakle prvenstveno do Židova koji ovakvo međusobno prepucavanje Zagreba i Beograda oko holokausta neće i ne mogu odšutjeti.

Bio bi u pravu u svojoj ljutnji na službeni Beograd premijer Plenković kada kaže kako je »Srbija izložbom u New Yorku pokušala instrumentalizirati tu temu i staviti poveznicu između današnje Hrvatske i NDH«, da nije onih nekoliko famoznih »ali«. Prvo se tiče njegove nespremnosti i otezanja da donese jedinu moguću odluku o ploči s ustaškim »Za dom spremni« postavljenoj u neposrednoj blizini nekadašnjeg logora smrti koja je teškim i nepotrebnim kompromisom tek premještena na drugu lokaciju gdje je na dnevnoj bazi čuvaju policijske patrole MUP-a!

Plenković nikada nije imao petlje o Jasenovcu i ustaštvu progovoriti jasno i glasno dodvoravajući se jastrebovima u svojim redovima, formirajući nekakvo povjerenstvo čiji je jedini cilj izjednačavanje fašizma i komunizma, a ne pijetet žrtvama. Zato već dvije godine zaredom njihovi nasljednici odbijaju otići na komemoraciju u Jasenovac s prijetvornim i licemjernim HDZ–ovim vlastima.

– Hrvatsko društvo danas nije zdravo. Neuvjerljivo zvuče tvrdnje da današnja Hrvatska nije sljednica NDH, jer ne vidimo prihvaćanje odgovornosti za zločine NDH. Štoviše, slavljenje zločinaca polako se uvlači u društvo... Nisu to Plenkoviću poručili ni Vučić ni Dačić već direktor izraelskog ureda Svjetskog židovskog kongresa Lawrence Weinbaum za svog posjeta Hrvatskoj i Jasenovcu kojem se predstavnici Vlade i Ministarstva kulture nisu odazvali!

Plenkovićev problem u tome je što mu je neusporedivo akše kleknuti u Yad Vashemu nego li kod kuće, u Jasenovcu.

Takvim »dvostrukim konotacijama« sam sebi od Vučića radi vuka.

Shalom aleichem!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.