Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 30° 1
Sutra: 28° 30° 2
19. lipnja 2018.
Komentar Branka Mijića

Komentar Like za Hasanbegovića

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 20. veljača 2017. u 14:26 2017-02-20T14:26:17+01:00

Bez obzira na svoje motive i unutarstranačko pozicioniranje, bivši ministar je u pravu da bi za HRT najbolje rješenje bilo da je za glavnog ravnatelja došao netko sa strane

Nisam glasovao za Bačića jer je sve to neozbiljno, poručio je bivši ministar kulture i član Predsjedništva HDZ-a Zlatko Hasanbegović.

Biti suglasan s Hasanbegovićem oko bilo čega nakon egzekucije njemu nepoćudnih ljudi i pomora svega vrijednog u hrvatskoj kulturi i na javnoj sceni, činilo se nemogućom misijom, ali njegova reakcija na modus i način izbora čelnog čovjeka najmoćnijeg javnog medija zaslužuje palac gore.

Bez obzira na svoje motive i unutarstranačko pozicioniranje, bivši ministar je u pravu da bi za HRT najbolje rješenje bilo da je za glavnog ravnatelja došao netko sa strane. »Na HRT-u postoje klanovi, oni se izmjenjuju u upravljanju, ali čak ni ta savezništva nisu čvrsta nego se mijenjaju«, precizno je secirao dugogodišnji odnos snaga na Prisavlju Hasanbegović.

Jedni su kudili, drugi veličali bivšeg ministra optužujući ga za neposluh u vlastitoj stranci i prozivajući jer je prekršio stranačku stegu, zbog čega je navodno pozvan na »ribanje« u Središnjicu. Jadna je ta demokracija unutar bilo koje stranke koja se boji izdvojenog mišljenja i nema hrabrosti legalizirati frakcije u vlastitim redovima.

Od odbijanja poslušnosti Plenkoviću znatno je veća mrlja na Hasanbegovićevoj uvjerljivosti činjenica da se i za njegovog mandata političkom voljom kadroviralo na dalekovidnici. Ili netko možda misli kako bi Siniša Kovačić postao v. d. a da nije bio odabir Tomislava Karamarka, dok se Hasanbegović s time bespridržajno slagao.

Saznanje da je Bačić u Saboru dobio prvobitno mu uskraćeno povjerenje Mostovaca, koje se u novcu mjeri s vrtoglavih 216 milijuna kuna, koliko bi trebao biti tanji proračun HRT-a zbog ostvarivanje predizbornog obećanja Petrova i društva o smanjenju pretplate, govori da je Bačićev izbor ne samo neozbiljan već i neodgovoran.

Nitko nije vidio ni čuo kako novi glavni ravnatelj taj minus u blagajni misli nadoknaditi, novim otkazima, povećavanjem marketinških prihoda ili možda rezanjem astronomskih izdvajanja za vanjske suradnike koji vode emisije dok kvalitetniji stalnozaposleni novinari i urednici ostaju u kućnom pritvoru.

I hoće li, s istom argumentacijom kao za HAVC i Hribara, državna revizija prozvati, recimo, one koji su bez propisane procedure dali milijune kuna za snimanje »Gotovine«, a novi glavni ravnatelj raskinuti ugovor s Antunom Vrdoljakom?

Još je teže o tome očekivati javnu raspravu koju bi i mimo Plenkovićeve volje poveo saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović koji se usprotivio Bačićevom imenovanju.

Uostalom, tko sretniji od njega da ga Vrdoljak pozove da još jednom nastupi kao statist. Potrebne rekvizite ima još od kadrova na splitskoj Rivi, a ni pripadajući tekst »Za dom spremni« neće mu biti nepoznanica. Rez!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka