Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
26. ožujka 2019.
Komentar Branka Mijića

Komentar Kolinda ili Davor

Foto Jurica Galoić / PIXSELL
Foto Jurica Galoić / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 9. ožujak 2018. u 12:52 2018-03-09T12:52:16+01:00

Taj centristički trend Kolinde Grabar-Kitarović ohrabren je ispitivanjima javnog mnijenja koji su pokazali značajan porast popularnosti predsjednice otkako se uhvatila gospodarskih tema i kritiziranja Vlade.

Zaostajemo, kaskamo za drugima i ne razvijamo se onom dinamikom koja bi nam omogućila hvatanje koraka, ne samo s najrazvijenijim državama Europske unije, već i s onim državama s kojima smo do jučer bili izjednačeni, oglasila se na Dan žena predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dajući, nakon Bruxellesa, dodatne packe Plenkovićevoj Vladi.

Traje već neko vrijeme ovaj prozirni politički igrokaz u kojem, kao, predsjednica napada Vladu ne bi li se približila onom dijelu biračkog tijela koje tradicionalno ne glasa za HDZ i desne opcije. Taj centristički trend Kolinde Grabar-Kitarović ohrabren je ispitivanjima javnog mnijenja koji su pokazali značajan porast popularnosti predsjednice otkako se uhvatila gospodarskih tema i kritiziranja Vlade.

Samo naivni uz pomoć medijskih spinova mogu povjerovati kako je Pantovčak krenuo u otvoreni rat s Banskim dvorima. Prije svega ovlasti predsjednice RH kada je gospodarstvo u pitanju minimalne su i nikakve. Stoga neuvjerljivo izgleda kada od savjetnika izbrifirana Kolinda Grabar-Kitarović počne iz rukava izbacivati brojke, statističke podatke i dijeliti savjete o BDP-u, industrijskom rastu, vanjskom dugu ili bilo čemu vezanom za ekonomiju.

Još je smješnije kada predsjednica pokušava aktualno izvješće Europske komisije javnosti prikazati kao ono što »ona naglašava već neko vrijeme«, kao da o »nedostatku strukturnih reformi i niskom razvojnom potencijalu trenutačne strukture hrvatskog gospodarstva« u Hrvatskoj već odavno ne pjevaju i ptice na grani. A da sve na koncu ispadne komično, pobrine se predsjednica-ekonomistica u svom zaključku kako je uzrok našeg zaostajanja, kaskanja i nerazvijanja »skrivanje pred problemima koje nas je zadnjih 18 godina dovelo na samo začelje EU-a«.

Opa, zar smo počeli tonuti baš 2000. godine!? Je li tada počela propadati industrija, rasula se poljoprivreda, urušili se školstvo, pravosuđe i zdravstvo, javna uprava otišla k vragu? Je li se te milenijske rodio Agrokor, tajkunska i pljačkaška privatizacija, jesu li tada ortačkom i rodijačkom kapitalizmu u Hrvatskoj udareni temelji?

Zna dobro, štoviše bespridržajno, Kolinda Grabar-Kitarović, baš kao i njezini savjetnici, da tome nije tako, da je sve počelo desetljeće ranije i u kontinuitetu traje do danas. No kada je stjecanje predizbornih poena u pitanju, oglašavati prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana za bilo što krivim, nije oportuno i politički unosno. Ovako, opališ šamar Račanu, dva Sanaderu, jedan Milanoviću, pola Kosorici i Oreškoviću, te u rukavicama udariš drugarsku kritiku Plenkoviću i prijateljski ga nakon Europske komisije podsjetiš na nedostatak strukturnih reformi.

I rejting će opet rasti Kolindi Grabar-Kitarović. Zašto i ne bi kada predsjednica radi i na Međunarodni praznik žena koristeći prazan prostor koji joj je ostavio šef oporbe Davor Bernardić. Neka se zna tko je tu žena, a tko sufražetkinja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka