Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 30° 2
Sutra: 28° 30° 2
19. lipnja 2018.
Komentar Branka Mijića

Komentar Koliko bi se lijekova za Klaićevu moglo kupiti kad bi država radila svoj posao

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 19. lipanj 2017. u 14:49 2017-06-19T14:49:10+02:00

Koliko bi to kutija i šlepera Dinutuximab Beta bilo da je spriječen organizirani kriminal uz državni blagoslov u »Agrokoru«

Ad hoc formirano Povjerenstvo Ministarstva zdravstva danas će dati svoje mišljenje o lijeku Dinutuximab Beta, a od toga će ovisiti život sedmero malih pacijenata oboljelih od smrtonosnog tumora neuroblastoma u Klaićevoj te jednog na Rebru. Lijek je inače registiran u Europi, trebao bi doći u Hrvatsku, a onkolozi kažu da im je potreban za imunoterapiju jer odgađa pojavu recidiva bolesti kod djece i povećava im šanse za preživljavanje za čak 20 posto.

Zašto se onda čeka i gubi dragocjeno vrijeme, zašto se sastaje Povjerenstvo i sastanči umjesto da se odmah kupi lijek i najmlađima pruži elementarna nada za život?

Lijek nije na listi, HZZO ga neće platiti, a Klinika u Klaićevoj taj novac nema. Naime, njezin godišnji budžet za lijekove iznosi oko 12 milijuna kuna, a za liječenje sedmero djece novom terapijom potrebno je 10,5 milijuna kuna, što znači da Klaićeva gotovo godinu dana ne bi imala novca za liječenje ostale bolesne djece.

Nemoguće mi je i zamisliti kako se osjećaju roditelji djece oboljele od neuroblastoma, četvrtog najčešćeg raka dječje dobi, koji se kod 25 posto oboljelih javlja u prvoj godini, a kod ostalih pri kraju pete godine života, dok sat otkucava u iščekivanju odluke Povjerenstva.

Možda je i netko od njih uzeo kalkulator u ruke, iako je i napamet lako izračunati, da je cijena nade u život njihovog djeteta 1,5 milijuna kuna! Za njih velikih, a za državu tričavih 200 tisuća eura za koje ne bi trebalo nikakvo Povjerenstvo i glumljenje procedure da ta ista država radi svoj posao kako bi trebala.

Recimo, da je uspjela uredno naplatiti porez svim uzvanicima jedne turbofolk svadbe prije nego li su ovog vikenda zapjevali svoju himnu, hit Mitra Mirića »Ne može nam ni'ko ništa«.

Koliko bi to kutija i šlepera Dinutuximab Beta bilo!

A koliko tek da je spriječen organizirani kriminal uz državni blagoslov u »Agrokoru« gdje su bez ičije i ikakve reakcije samo četiri tvrtke iz koncerna, Ledo, Belje, Jamnica i PIK Vinkovci, priznale da su Gazdi izdale više od 90 milijardi kuna jamstava i sudužništava iako ni približno toliko ne vrijede!

Samo je »Adris« Ivici Todoriću »posudio« milijardu kuna, što bi bilo dovoljno za desetogodišnje liječenje malih pacijenata Klaićeve oboljelih od neuroblastoma, a pribrojimo li Gazdinom dugu potraživanja banaka i ostalih, doći ćemo do nevjerojatnih aproksimativnih 150 milijardi kuna!

Taj novac nije ispario, on je u nečijim džepovima, a država umjesto da ih isprazni i oduzetom imovinom liječi mališane osniva Povjerenstvo dok za tumor garantira lex »Agrokorom« i našim životima!

Ne, njima uistinu nitko ne može ništa, oni su se kao tri mušketira zakleli »svi za jednoga, jedan za sve«. Ostaje samo nada da će danas hrabri mališani ipak dobiti spasonosni Dinutuximab Beta.

I odrasti u sedmero samuraja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka