Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. siječnja 2020.
Komentar Branka Mijića

kolumna Koga voli HDZ

Dragi bebači, pamet u glavu, nedajte da vas još jednom prevare. Ovog puta zeznite vi njih.  Nemojte se roditi prije 2020. / Foto REUTERS
Dragi bebači, pamet u glavu, nedajte da vas još jednom prevare. Ovog puta zeznite vi njih. Nemojte se roditi prije 2020. / Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 14. studeni 2017. u 12:41 2017-11-14T12:41:55+01:00

Da HDZ uistinu voli djecu, ne bi ih toliko puta iznevjerio svojim obećanjima. No HDZ voli djecu, baš kao i branitelje i javne službenike i vojsku i policiju i liječnike, uvijek onda kada mu trebaju za izbore. Onda se pravi »bajom«, široke je ruke, ima se i za pelene i za pendreke i za avione, ne pita se koliko stoji novi mandat

Valjda bismo sada trebali zaključiti kako HDZ bezgranično voli djecu pa će sljedeće godine velikodušno osigurati milijardu kuna za pronatalitetnu politiku.

Živi bili pa vidjeli kako će se obećano ostvariti 1. srpnja 2018. godine, hoće li i kako 250 tisuća hrvatskih obitelji ostvariti pravo na dječji doplatak i gdje će se u proračunu za to naći novca. Ako je demografska revitalizacija ključno pitanje ekonomske održivosti i samog opstanka nacije, kao što neki upozoravaju, zašto zakon moramo čekati osam mjeseci i zašto njime nije zaokružena cjelokupna demografska politika već se dotiče samo dječjeg doplatka, novih vrtića i uvođenja smjenskog rada u vrtićima?

Teško bi se aktualna vlast mogla opravdati nedostatkom stručnjaka za demografiju, jer se HDZ baš njima odavno okružio. Još u eri Tomislava Karamarka ključno predizborno obećanje 2015. bilo je tisuću eura za svako novorođenče kao hitna mjera koje je ova, već treća zaredom HDZ-ova vlada, uspješno izigrala.

– Jedna od mjera kojima HDZ želi potaknuti demografsku obnovu je i ta mjera od 7.500 kuna po rođenom djetetu. Ima dovoljno načina da se u proračunu nađu sredstva, potvrdio je u TV sučeljavanju sa Zoranom Milanovićem u kolovozu 2016. i Karamarkov nasljednik Andrej Plenković.

Teško da su njegovim dolaskom na vlast bebe bile zadovoljnije što su umjesto kinderbeta dobile cijelo jedno ministarstvo koje o njima brine, na čelu s Nadom Murganić u čije smo se promišljanje obiteljske sreće mogli uvjeriti u povučenom Obiteljskom zakonu. Odustajanje od obećanih tisuću eura ministrica Murganić branila je prije točno godinu dana najavom »kontinuiranih, trajnijih mjera koje nude dugoročniju sigurnost«, prije svega povećanje naknada za drugih šest mjeseci roditeljskog dopusta, što će se realizirati ove 2017. godine!

I sada bi Pinocchio htio da povjerujemo njegovom nosu koji pokazuje na 1. srpnja 2018. kao dan kada će se, nakon tri godine, sve samo od sebe riješiti! Sudeći po datumu, Plenković i njegova Vlada i demografsku revitalizaciju misle financirati iz igara na sreću to jest od još jednog sunčanog i toplog ljeta koje će dovesti na Jadran još više turista i napuniti proračun do krova! Padne li kiša, past će još jedno lažno obećanje, bitno da je kupljeno vrijeme, radilo se o tisuću eura ili milijardi kuna, svejedno.

Da Plenkovićeva Vlada demografiju drži prvorazrednim nacionalnim interesom, ne bi oko jednog prostog zakona bilo toliko improvizacija, niti okolišanja da se za tu namjenu nađe novca. Da HDZ uistinu voli djecu, ne bi ih toliko puta iznevjerio svojim obećanjima. No HDZ voli djecu, baš kao i branitelje i javne službenike i vojsku i policiju i liječnike, uvijek onda kada mu trebaju za izbore. Onda se pravi »bajom«, široke je ruke, ima se i za pelene i za pendreke i za avione, ne pita se koliko stoji novi mandat.

Zato dragi bebači, pamet u glavu, nedajte da vas još jednom prevare. Ovog puta zeznite vi njih.

Nemojte se roditi prije 2020.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.