Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 4n
Sutra: 20° 24° 2
27. travnja 2018.
Komentar Branka Mijića

kolumna Keleminčev kraval

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 27. veljača 2017. u 19:09 2017-02-27T19:09:59+01:00

 Hoće li Plenković i kancelarki predložiti osnivanje povjerenstva za starorimski »Sieg Heil«, a do tada neka njemačka policija prati pripadnike Nationaldemokratische Partei Deutschlands kad odluče prošetati do Brandeburških vrata da ih netko usput ne bi ružno pogledao?

Pozdrav Donaldu Trumpu, izvikuju u crno postrojeni, a nisu dimnjačari, mašući američkom zastavom dok pleh glazba svira »Da nije ljubavi«...

Da se to jučer dogodilo u Rijeci a ne Zagrebu, odmah biste pomislili kako se radi o karnevalskoj povorci. No ovo nije bilo nikakvo alegorijsko kolo, u njemu nisu bile nikakve maškare koje feštaju i slave život, već su se okupili da bi prisegli oni koji obećavaju da će iz ove zemlje »protjerati neprijatelje Hrvatske«. Zna se na koga se to odnosi, na sve koji poput njih nisu Za dom spremni, dovoljno je da gledaju partizanske filmove na Klasik TV pa da budu hladnokrvno ubijeni kao što je to nakon jednog od prethodnih postrojavanja učinio jedan od Keleminčevih sljedbenika.

Ne, nikakva obilježja karnevala nema to što se sada već tradicionalno događa u središtu Zagreba, to je tek kraval, ustaški dernek koji se odvija legalno, uz blagoslov vlasti i urednu redarstvenu zaštitu hrvatske policije. To što je organizator skupa i predsjednik registrirane stranke A-HSP Dražen Keleminec priveden »zbog povrede odredbi zakona o prekršajima javnog reda i mira« nije ni prvi ni zadnji put. Bilo bi zaista zanimljivo vidjeti što je hrvatsko pravosuđe u rukama Mostovog Ante Šprlje poduzelo i kako kaznilo Keleminca za mnogobrojne dosadašnje izgrede, prijetnje i incidente.

Još je intrigantnije tko je taj koji je izdao dozvolu za javno okupljanje i postrojavanje na Trgu bana Jelačića kada je prema članku 325. Kaznenog zakona javno pozivanje na nasilje ili mržnju usmjerenu prema skupini ljudi ili pripadniku skupine zbog njihove rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti kažnjivo kaznom zakona do tri godine. Ili netko u ovoj vlasti smatra i nakon ubojstva 85-godišnjeg Đorđija Burića da skupove Keleminčeve sljedbe treba odobravati u ime demokracije?

Iz amaterske snimke na kojoj policajac koji osigurava skup one koji snimaju povorku pita zašto provociraju, jasno je kakva je upustva i koga treba štititi izdalo i drugo ministarstvo u Mostovim rukama, ono Vlahe Orepića. Ne brine sve to premijera Andreja Plenkovića, čija je Vlada tek protokolarno osudila sve ekstremizme, a da još uvijek nije ni prstom mrdnula da osnuje barem to famozno povjerenstvo koje bi trebalo dati pravorijek o Za dom spremni.

To što Keleminec, baš kao i Šešelj veliča Trumpa, moglo bi se riješiti paljenjem pusta, ali što će Plenković ako ga kolegica Angela Merkel upita zašto se u hrvatskoj prijestolnici vijore zastave neonacističkog NPD-a, stranke koju Njemačka drži prijetnjom ustavnom poretku te je pod stalnim nadzorom. Hoće li Plenković i kancelarki predložiti osnivanje povjerenstva za starorimski »Sieg Heil«, a do tada neka njemačka policija prati pripadnike Nationaldemokratische Partei Deutschlands kad odluče prošetati do Brandeburških vrata da ih netko usput ne bi ružno pogledao?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka