Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. siječnja 2020.
Bauk Marakeša

kolumna KOMENTAR BRANKA MIJIĆA: Zašto nitko neće u Marakeš?

snimio Denis Lovrović
snimio Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 12. studeni 2018. u 19:01 2018-11-12T19:01:49+01:00

"Tko je veći HDZ-ovac, Kolinda Grabar-Kitarović ili Andrej Plenković, u ovoj zemlji nikoga izvan te stranke i njihovih simpatizera ne zanima. Baš kao što su infantilne, da ne kažemo imbecilne, igre i prepucavanja na društvenim mrežama kome je narastao a kome opao rejting zbog Marakeša."

Bauk Marakeša širi se Hrvatskom, moglo bi se reći nakon ping-ponga Pantovčaka i Banskih dvora oko toga tko bi tamo trebao ići potpisati tzv. Marakešku deklaraciju, sporazum, komapkt, katalog, nazovite kako vam drago taj dokument koji su iznjedrili Ujedinjeni narodi.

Sukob koji je tim povodom izbio između predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića i artiljerija koju razmjenjuju Ured predsjednice i Vlada sasvim sigurno nemaju nikakve veze s tim papirom i njegovim potpisivanjem, baš kao ni s legalnim migracijama i njihovim regulacijama. Na koncu, nije o glavu ako u Maroko otputuje i neko treći tko ima pravo zastupati državu i to učini, neće to očigledno biti skup onih iz prve lige svjetske politike kojima rado ususret hrle i predsjednica i premijer.

I dok je Kolinda Grabar-Kitarović stotu godišnjicu završetka Prvog svjetskog rata slavila u Parizu, hvaleći se svojim razgovorima s Putinom i Trumpom, a s domaćinom, francuskim predsjednikom Macronom izmijenila iskustva oko kiše u Moskvi, na finalu Svjetskog nogometnog prvenstva u nogometu, i ove pariške, Andrej Plenković to je učinio u Zagrebačkoj katedrali, ali oboje nisu mogli a da se ne dotaknu Marakeša.

U svakoj normalnoj državi bila bi čudna ta komunikacija između dvoje čelnih ljudi koji su plaćeni da nas predstavljaju u svijetu, a međusobno komuniciraju isključivo preko medija i odabranih novinara. Zašto nitko od njihovih šefova kabineta, portparola i mnogobrojnih savjetnika ne može svojim pretpostavljenima šapnuti na uho: »Predsjednice/če, uzmite telefon i nazovite predsjednika/cu!«. Jer, ustrajavanje na igri gluhih telefona, ne sramoti samo njih dvoje kao vodeće ljude ove države već i sve nas koje blamiraju ne samo po pitanju puta u Marekeš.

Kolinda Grabar-Kitarović i Andrej Plenković nisu plaćeni našim kolektivnim novcem da se nadmeću egotripovima, već da rade posao za koji smo ih ovlastili na izborima. Njihovo je pravo da u međusobnim odnosima budu suparnički nastrojeni, da imaju različita mišljenja, da budu nepopustljivi i tvrdoglavi, ali to pravo ne bi smjeli zloupotrebljavati izrugujući pred svijetom cijelu naciju. Pogotovo što njihov sukob nije ni principijelan, ni ideološki, već se na javnoj sceni odvija samo zbog političke prevlasti i popularnosti u onom dijelu biračkog tijela koje glasa za HDZ.

A tko je veći HDZ-ovac, Kolinda Grabar-Kitarović ili Andrej Plenković, u ovoj zemlji nikoga izvan te stranke i njihovih simpatizera ne zanima. Baš kao što su infantilne, da ne kažemo imbecilne, igre i prepucavanja na društvenim mrežama kome je narastao a kome opao rejting zbog Marakeša. Grada koji je, baš kao i Istanbul, u primitivnim glavama proglašen Sodomom i Gomorom koja će progutati Hrvate.

Stoga ne bi bilo loše da na kraju priče Kolinda Grabar-Kitarović i Andrej Plenković na licu mjesta razuvjere oko svog sukoba te zajednički otputuju i potpišu spomenutu deklaraciju. A ako prežive pakao Marakeša, možda bi to mogao biti početak jednog divnog prijateljstva.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze