Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
23. listopada 2019.
U susret presudi

kolumna KOMENTAR BRANKA MIJIĆA Hrvatska – oteta država

snimio Denis Lovrović
snimio Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 22. listopad 2018. u 13:06 2018-10-22T13:06:00+02:00

Surova istina je da za ratno profiterstvo, koje sasvim sigurno nije bilo raritetna pojava za Domovinskog rata, nitko nije procesuiran, kao što nitko viđeniji nije osuđen za pretvorbenu pljačku i korupciju svih ovih godina. 

Je li Ivo Sanader prvi osuđeni ratni profiter u Hrvatskoj, reći će nam danas sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Jasna Galešić.

Bez obzira na to kakva presuda bila, ovaj proces nam sam po sebi govori koliko je jadno i bijedno naše pravosuđe te koliko je Hrvatska neuređena država. Svi znamo da Sanader nije bio prvi, niti jedini, a Boga mi niti najveći ratni profiter u ovoj zemlji. Činjenica da mu se 2018. godine izriče nepravomoćna presuda zbog krimena od kojeg je prošlo četvrt stoljeća, govori sve o našim »institucijama sistema«.

Odsustvo bilo kakve volje da se s najtežim kriminalom i korupcijom uhvati u koštac najbolje je definirala u svom prvom političkom obraćanju naciji »Nedjeljom u dva« Dalija Orešković kazavši kako je »Hrvatska oteta država«.

– Hrvatsku su oteli oni koji monopoliziraju domoljublje, rekla je bivša, mučki otjerana šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Svoj ulazak u politiku najavila je na velika vrata retorički se upitavši parafrazirajući Andreja Plenkovića smije li cijela država biti talac jedne klijentelističke interesne skupine? A to je danas HDZ.

Ivo Sanader najbolji je primjer i metafora te otmice i talačke krize koju živimo. Naprasni i neobjašnjeni odlazak s mjesta premijera najmoćnijeg čovjeka u državi u prvom desetljeću 2000., pa izbacivanje iz HDZ-a, bijeg od zakona u inozemstvo, neslavni povratak, remetinački pritvor, suđenja za malverzacije, kriminal, milijunske iznose i crne fondove HDZ-a, te na koncu presuda čija je pravomoćnost poništena iz proceduralnih razloga. Hoće li Sanader u zatvor ili će ostati na slobodi do svog biološkog posljednjeg suda, u državi koja je oteta i pravu i pravdi pitanje je za kladionice.

Surova istina je da za ratno profiterstvo, koje sasvim sigurno nije bilo raritetna pojava za Domovinskog rata, nitko nije procesuiran, kao što nitko viđeniji nije osuđen za pretvorbenu pljačku i korupciju svih ovih godina. Da je rak koji izjeda državu metastazirao, govori i činjenica, koju je spomenula i Dalija Orešković, da se korupcija u Hrvatskoj više ne odvija ispod stola, potajice, daleko od nadzornih kamera već otvoreno, bez straha, u nekom od državnih i vladinih ureda. Bez straha od policije, pravosuđa, DORH-a i sudova koji »malima skidaju glave, a velikima šešir«.

A zašto bi se i bojali, kad glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, komentirajući od DORH-a i Uskoka odbačenu kaznenu prijavu zbog »afere Borg«, kao najvjerniji odvjetnik Plenkovićeve Vlade ustvrdi kako »netransparentnost nije kriminal«!? Ili bi možda posao glavnog državnog odvjetnika, DORH-a i Uskoka trebao biti utvrditi gdje je tanka granica koja netransparentnost dijeli od kriminala? I onda poručiti da transparentna Vlada radi javno, na svojim sjednicama, u ministarstvima, tijelima državne uprave, agencijama, s tvrtkama i uglednim pojedincima čiji honorari i ugovori su dostupni građanskoj kontroli, a ne pozivajući prijatelje na noćne seanse kad čistačice odu ili na večere u drugorazredne bistroe s lošom hranom kako ne bi bili sumnjivi?

Da, Hrvatska je oteta država, a oteto je prokleto.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.