Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
27. siječnja 2020.
Bojkot HRT-a

kolumna KOMENTAR BRANKA MIJIĆA: Bojkot do "Spotlighta"

snimio Denis Lovrović
snimio Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 25. veljača 2019. u 22:46 2019-02-25T22:46:16+01:00

Čemu bi mediji trebali služiti u demokratskom društvu mogli smo vidjeti ovog vikenda kada su oči cijelog svijeta bile uprte u Vatikan gdje je papa Franjo na summitu, već sada nazvan povijesnim, suočio kler i Katoličku crkvu sa spolnim zlostavljanjem djece. 

Lijepo je to čuti i vidjeti, no teško da će se do toga datuma bilo što promijeniti na režimskoj informativnoj Bastilli te da će bojkot sam po sebi osloboditi javni servis od satrapa slobode govora i kritičkog novinarstva. Stoga već sada treba znati što i kako nakon sljedeće nedjelje ako ni minimalan ustupak, povlačenje mnogobrojnih milijunskih tužbi protiv novinara i medija ne bude uslijedio. Tada ćemo vidjeti misle li SDP, Amsterdamska koalicija i drugi ozbiljno, hoće li nastaviti bojkot do konačnog oslobađanja, makar se to odrazilo na njihov rejting i rezultat izbora za Europski parlament, ili će samoživo kao i do sada trčati pred kamere čim im se ukaže prilika.

Čemu bi mediji trebali služiti u demokratskom društvu mogli smo vidjeti ovog vikenda kada su oči cijelog svijeta bile uprte u Vatikan gdje je papa Franjo na summitu, već sada nazvan povijesnim, suočio kler i Katoličku crkvu sa spolnim zlostavljanjem djece. Svjedočanstvo jedne od žrtava svećeničkog seksualnog zlostavljanja Amerikanca Phila Saviana, tada dvanaestogodišnjeg dječaka, u izravnom javljanju kolegici Nini Kljenak s N1 televizije nije samo kandidat za novinarski uradak godine zbog potresne životne priče o ljudskoj patnji, već i zbog toga što je Saviano, možda i najzaslužniji što se Crkva sada mora suočiti s krivnjom zbog prikrivanja zločina, objasnio kako je cijeli slučaj dospio u javnost.

Kada je shvatio da je njegov zlostavljač iz Massachusettsa samo premješten u drugu župu u Novom Meksiku te je nastavio napastovati djecu, Saviano se javnosti prvi put obratio 1992. godine, a priču s naslovnice novina prenio je AFP. Međutim mediji su bili spremni izvijestiti samo o pojedinim svećenicima, ali ne i biskupima koji su sve znali i prikrivali da bi se sve promijenilo 2001. kada je u »Boston Globe« došao novi urednik i kada je pitao zašto ne istražuju tu temu.

– Za mene je to bilo snažno iskustvo jer sam prvi put osjetio da skupina novinara može izaći u javnost s tom pričom i da ih zanima ono što govorim. Sjedili su, slušali me i zapisivali – objasnio je Saviano.

Oni koji su gledali film »Spotlight«, koji je dobio Oscara 2016. godine, prepoznat će u njemu Savianovu životnu priču koja je zahvaljujući novinarima ipak promijenila svijet. Na odjavnoj špici filma navodi se i 206 mjesta na svijetu u kojima su, nakon istrage i objave »Spotlightovih« članaka, otkriveni slučajevi zlostavljanja koja su počinili svećenici, među njima i ono iz Banjola na otoku Rabu gdje je zbog pedofilije don Drago Ljubičić pravomoćno osuđen 2009. godine na tri godine zatvora da bi, zbog dobrog vladanja, bio pušten na slobodu 7 mjeseci prije isteka kazne.

Zato bojkot, dok god umjesto Kazimira Bačića ne dođe neki naš Marty Baron. I povede »Spotlight« u akciju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu