Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. studenoga 2019.
KOMENTAR BRANKA MIJIĆA

Idealni nasljednik Martine Dalić bio bi Ante Gotovina. Evo zašto

Foto Tomislav Miletić / PIXSELL
Foto Tomislav Miletić / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 16. svibanj 2018. u 12:56 2018-05-16T12:56:00+02:00

Za tu je funkciju potrebna hrabrost u svakom pogledu. Zapasati mjesto Plenkovićevog potpredsjednika Vlade opasnije je nego zabasati u minsko polje. U godinu i pol dana mandata, samo je Damir Krstičević ostao iz prvog saziva premijerovih prvih suradnik, a Dalićka je, nakon Mostovog Ivana Kovačića i HDZ-ovog Davora Ive Stiera, treća koja odlazi

Kad već svi ističu svoje kandidate za nasljednike Martine Dalić, zašto ne predložiti umirovljenoga generala Antu Gotovinu?

Za tu je funkciju potrebna hrabrost u svakom pogledu. Zapasati mjesto Plenkovićevog potpredsjednika Vlade opasnije je nego zabasati u minsko polje. U godinu i pol dana mandata, samo je Damir Krstičević ostao iz prvog saziva premijerovih prvih suradnik, a Dalićka je, nakon Mostovog Ivana Kovačića i HDZ-ovog Davora Ive Stiera, treća koja odlazi. Dakle, onaj koji dolazi mora u obzir uzeti statistiku koja kaže da se na tom poslu glava gubi prosječno svakih šest mjeseci.

Da Gotovina nije samo ratnik, već i gospodarski uspješan, govore podaci Fine o poslovanju njegove tvrtke koja se bavi uzgojem tune, a koje prenosi t-portal. Njegova tvrtka Pelagos net farma prošle godine udvostručila je prihode na 51,6 milijuna kuna.

Nakon plaćanja poreza, ostala mu je čista zarada od 6,9 milijuna kuna, što je gotovo dva milijuna kuna više nego godinu ranije. Prošle godine prihodi su mu porasli za 106 posto, na 51,6 milijuna kuna, dok mu je dobit skočila za 34 posto, na 6,9 milijuna kuna. Za usporedbu, prve poslovne godine imao je samo sedam zaposlenih, promet od 247.907 kuna i dobit od 82 kune.

Umirovljeni general na tome ne planira stati, najavljuje nova ulaganja i povećanje proizvodnje, a općepoznato je da sve što proizvede izveze na zahtjevno japansko tržište. Na koncu, generalu Gotovini sasvim sigurno ne bi mogla presuditi »javna percepcija«, kao što Plenković i njegovi spin makeri pokušavaju obrazložiti Dalićkinu demisiju, kao da je sve čemu svjedočimo oko Agrokora, od savjetničkih, milijunskih honorara do privatnog vođenja državnih poslova, puka iluzija!

Da, i baš bismo voljeli vidjeti toga tko bi se usudio hakirati generalovu mail korespondenciju i proslijediti je javnosti ne bi li se dočepao unosnih razvalina Todorićevog carstva. Ne bi sada ustrašeni izvanredni povjerenik Fabris Peruško cvilio pred kamerama dok ga Marica Vidaković drži za ruku kako »nagodbu u Agrokoru ometa psihoza u javnosti, ali i taktička osporavanja« da mu leđa drži potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Ante Gotovina. Sve bi bilo jasno, čisto i brzo odrađeno.

Zato prijedlog za Gotovinu kao Dalićkinog nasljednika nije samo puka šala, dosjetka ili stilska figura. O tome bi više računa trebao voditi premijer Plenković, koji je sada ostao na čistini i više ne zna s koje strane mu prijeti pogibelj, dok se njegovi stranački sudruzi, koalicijski partneri i »dušebrižnici« nabacuju imenima budućeg potpredsjednika Vlade.

Kad to već ne može biti umirovljeni general Ante Gotovina, onda bi Dalić nakon Dalićke morao imati bar te njegove četiri odlike.

Hrabrost da uđe u neoznačeno minsko polje Agrokora, znanje da pokrene i ubrza gospodarski rast, odlučnost da eliminira svakoga tko mu stane na put i percepciju u javnosti poštenog čovjeka koji radi za opće dobro. Da je Plenković na taj način ranije birao svoje potpredsjednike, ne bi bez njih tako brzo ostajao.

Uostalom, ovaj izbor njegova je posljednja šansa.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.