Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
12. prosinca 2018.
Komentar Branka Mijića

kolumna Hvala Supilo, živjela Rijeka!

»Rijeka« i Rijeka su ovu titulu osvojili, i više nego sportski, časno, pošteno i dostojanstveno / Foto Silvano JEŽINA
»Rijeka« i Rijeka su ovu titulu osvojili, i više nego sportski, časno, pošteno i dostojanstveno / Foto Silvano JEŽINA
Autor:
Objavljeno: 22. svibanj 2017. u 18:48 2017-05-22T18:48:00+02:00

Ne bih Vas, naš učitelju i utemeljitelju Frano Supilo, uzalud u ovom trenutku zazivao i obraćao Vam se poput učenika, da nije jedne dileme. Kako svima onima koji su nas upisali ovom titulom prvaka države u povijest, koji su osvetili sve naše frustracije i sve Riječanke i Riječane koji su prije 18 godina bili na Kantridi a kojih više nema, kako nasloviti tekst i naslovnicu Novog lista koja bi sve to oslikala budućim generacijama za pamćenje

Cijenjeni gospodine, Frano Supilo, velika mi je čast obavijestiti Vas da, nakon povijesnog datuma, 2. siječnja 1900. godine, kada ste utemeljili Novi list, na čemu smo Vam mi, skromni sljedbenici, do neba zahvalni, Rijeka, grad burne i izuzetno zanimljive prošlosti, ima još jedan datum koji valja pamtiti i zauvijek utisnuti u plavo-bijele boje našeg Grada, našeg Lista, našeg Kluba.

Dragi Frano, 21. svibnja 2017. godine, naš ponos, naš nogometni klub, HNK »Rijeka«, prvi put u svojoj povijesti postao je prvak države. Možda to i ne bi bila neka vijest, neki događaj za znatno veće europske gradove i klubove, koji su takve sportske rezultate već postizali. Zato, u ovom svečanom trenutku ponosa, slave i euforije svih nas Riječana, zazivam upravo Vas, koji ste imali hrabrosti, znanja i vizionarstva, na razmeđi stoljeća doći u Rijeku i pokrenuti novinu koja će na svojoj današnjoj naslovnici donijeti kao najvažniju vijest, događaj dana, da je »Rijeka« prvak Hrvatske!

Sport je, dakako, prevrtljiv, ima svojih uspona i padova, pa bi netko neupućen mogao lakonski zaključiti da je klub začet ispod stijena Kantride sada na Rujevici ostvario svoj san jer su mu se, eto, naprosto zvijezde posložile. No, cijenjeni glavni uredniče i utemeljitelju Novog lista, gosparu Frano, materijalnom i krivičnom odgovornošću jamčim Vam da to i nije bilo baš tako. Baš kao što ste Vi prije 117 godina prepoznali Rijeku kao sredinu stasalu i sposobnu da postane perjanicom medijskih sloboda i suvremene političke misli, tako je i ovaj sportski poduhvat zaslužio timbar povijesnog zbog načina na koji je izboren.

Ne bih Vas, poštovani Supilo, zamarao onim što se zbivalo 1999. godine kada je »Rijeci« ukradeno prvenstvo besprizornom urotom i nikada kažnjenom pljačkom, o čemu je sigurno s naših novinskih stranica stigao glas i do onog svijeta na kojem boravite već stotinu godina. Čast mi je obavijestiti Vas da su, za razliku od svega što se zbivalo u novijoj hrvatskoj povijesti, »Rijeka« i Rijeka ovu titulu osvojili, i više nego sportski, časno, pošteno i dostojanstveno. Nikoga nismo potcjenjivali, a kamo li ponižavali, svima možemo pogledati u oči i reći: na terenu smo dokazali da smo najbolji.

Ne bih Vas, naš učitelju i utemeljitelju Frano Supilo, uzalud u ovom trenutku zazivao i obraćao Vam se poput učenika, da nije jedne dileme. Kako svima onima koji su nas upisali ovom titulom prvaka države u povijest, koji su osvetili sve naše frustracije i sve Riječanke i Riječane koji su prije 18 godina bili na Kantridi a kojih više nema, kako nasloviti tekst i naslovnicu Novog lista koja bi sve to oslikala budućim generacijama za pamćenje?

Biste li i Vi, glavni uredniče bez mane, podlegli euforiji poput mene i tresnuli: Hvala, Supilo, živjela Rijeka!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka