Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
9. prosinca 2019.
Komentar Branka Mijića

kolumna Hurricane: Zašto za mlade i pametne u Hrvatskoj nema mjesta

Dr. sc. Ana Juračić - stručnjakinja za oluje / Foto Sergej DRECHSLER
Dr. sc. Ana Juračić - stručnjakinja za oluje / Foto Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 30. siječanj 2017. u 13:46 2017-01-30T13:46:37+01:00

Zato je Ana opet spakirala kovčege, ovoga tjedna putuje u Irsku, jer je bez problema dobila posao u sveučilišnom start-upu u Dublinu, u tvrtki "Parametar Space" koja se bavi razvijanjem platformi za primjenu satelitskih podataka u komercijalnim djelatnostima poput ribarstva ili poljoprivrede. Nije Ana jedina koja Hrvatskoj već drugi put nije potrebna, pa je tjeramo u inozemstvo

Nije kviz, ali znate li tko na ovom svijetu zna kako putuju uragani, gdje će se nalaziti za 24 sata, hoće li se i koliko razviti, jačati, slabiti ili ostati isti?

Možda vas i nije briga za "hurricane" kad vas nosi samo orkanska bura. Ali, ako ste u nedjeljnom broju Novog lista pročitali priču o Matuljki Ani Juračić, koja je doktorirala u SAD-u loveći uragane i za NASA-u, barem će vam biti jasno otkud vjetrovi pušu kada se u Hrvatskoj povede priča zašto mladi i pametni ljudi iz nje odlaze, a još manje joj se vrhunski školovani vraćaju.

Nije dr. sc. Ana Juračić, stručnjakinja za oluje, nazovimo je i šaptačicom vjetrovima, usamljeni primjer da nam najbolji studenti uzalud čekajući posao odlaze, u njezinom slučaju u New Mexico, doktoriraju i nakon tri godine se vrate kući da bi opet čamili čekajući tog istog Godota.

Zato je Ana opet spakirala kovčege, ovoga tjedna putuje u Irsku, jer je bez problema dobila posao u sveučilišnom start-upu u Dublinu, u tvrtki "Parametar Space" koja se bavi razvijanjem platformi za primjenu satelitskih podataka u komercijalnim djelatnostima poput ribarstva ili poljoprivrede. Nije Ana jedina koja Hrvatskoj već drugi put nije potrebna, pa je tjeramo u inozemstvo.

Naš svjetski priznati znanstvenik Ivan Đikić, koji trenutno boravi na američkom Stanfordu kao gostujući profesor, naveo je primjer dr. Tee Žakula, docentice na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

Hrvatska se mladoj znanstvenici, koja se nakon pet godina kući vratila s doktoratom prestižnog Massachusetts Institute of Technology u Bostonu, zahvalila odbivši financirati njezin znanstveni projekt bez ikakvih konkretnih i jasnih razloga! Ne samo Tea, svatko s doktoratom MIT-a može birati posao i funkciju gdje god poželi na zemaljskoj kugli. Željela je samo svojoj zemlji pridonijeti stvaranjem kritične stručne mase za budućnost, ali će, po svojoj prilici, poput Ane, sreću morati potražiti negdje drugdje.

Daleko od Ministarstva znanosti i obrazovanja koje je Teu Žakula šutnulo bez obrazloženja, daleko od ministra Pave Barišića, prokazanog plagijatora kojeg podržava premijer Andrej Plenković svodeći njegove grijehe tek na fusnotu. Daleko od rektora zagrebačkog Sveučilišta Damira Borasa koji, za razliku od Tee, novca ima dovoljno jer sam sebi potpisuje financiranje vlastitih projekata teških više desetaka tisuća kuna, što je u civiliziranom svijetu nezamislivo.

Zato za Anu i Teu ovdje nema kruha. I neće ga biti dok god se ne demontira i razbije taj petrificirani pseudoznanstveni političkoklijentelistički sustav. Naprosto, to su dvije Hrvatske. Plagijatori i inovatori, prepisivači i autori, kopije i originali ne mogu biti na istom mjestu u isto vrijeme.

Zato nam treba Ana Juračić. Da znamo kada će napokon taj uragan stići u Hrvatsku.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.