Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 1
Sutra: 20° 20° 1
23. ožujka 2019.
Komentar Branka Mijića

Komentar Hrvatskoj treba štrajk poslodavaca, evo zašto

Za razliku od kućanstava, PDV za gospodarstvo nije mijenjan, pa su oni koji u proizvodnom procesu troše velike količine električne energije u bezizlaznoj situaciji / Foto Silvano JEŽINA
Za razliku od kućanstava, PDV za gospodarstvo nije mijenjan, pa su oni koji u proizvodnom procesu troše velike količine električne energije u bezizlaznoj situaciji / Foto Silvano JEŽINA
Autor:
Objavljeno: 11. rujan 2017. u 15:16 2017-09-11T15:16:34+02:00

Zaokupljena »Za dom spremni« tematikom, uzvanicima Bujančevog pira i nebulozama Kolinde Grabar-Kitarović, hrvatska javnost gotovo ne progovara ni riječi o katastrofi koja će nas pogoditi snagom uragana. Primjerice, dvije srednje tvrtke iz drvne industrije s područja Primorsko-goranske županije procjenjuju da će im se najnovijim Plenkovićevim potezom troškovi proizvodnje povećati za više od milijun odnosno čak četiri milijuna kuna

Kad već proleteri nemaju potrebe i razloga izaći na ulice, možemo li u ovoj zemlji doživjeti barem štrajk poslodavaca?

Protiv koga? Pa protiv države! S pravom i razlogom, samo ako imaju muda, trebali bi masovno na Markov trg, pod premijerove i ministarske prozore, isukati transparente »Usrali ste motku!«, »Jebale vas ploče, što se s cijenom struje hoće?«, »Strujni udar, tko je tu ludar?«...

Naime, poskupljenjem električne energije od sljedećeg mjeseca, koje država nije kompenzirala nikakvim olakšicama, veliki će broj poduzeća biti doveden na rub propasti, a lančanom reakcijom mnogima poslovanje više nije rentabilno pa će podizati cijene i otpuštati radnike.

Zaokupljena »Za dom spremni« tematikom, uzvanicima Bujančevog pira i nebulozama Kolinde Grabar-Kitarović, hrvatska javnost gotovo ne progovara ni riječi o katastrofi koja će nas pogoditi snagom uragana. Primjerice, dvije srednje tvrtke iz drvne industrije s područja Primorsko-goranske županije procjenjuju da će im se najnovijim Plenkovićevim potezom troškovi proizvodnje povećati za više od milijun odnosno čak četiri milijuna kuna!

Za razliku od kućanstava, PDV za gospodarstvo nije mijenjan, pa su oni koji u proizvodnom procesu troše velike količine električne energije u bezizlaznoj situaciji. Tako tvrtki Messer Croatia Plin, koja svake 22 minute potroši istu količinu električne energije koliko prosječno hrvatsko kućanstvo u godinu dana, troškovi za 72 GWh struje iznose 30 milijuna kuna bez PDV-a. Povećanje naknade za obnovljive izvore energije za tvrtku znači 5,4 milijuna kuna veći godišnji trošak što će neminovno dovesti do viših cijena, gašenja nekih pogona te otpuštanja radnika.

Zašto struja poskupljuje? Službeno zbog obaveza prema proizvođačima iz obnovljivih izvora od kojih je država dužna otkupiti svu struju koju proizvedu, a ona je i tri puta skuplja od konvencionalne. Tko su »obnovljivci«? Tvrtke u stranom vlasništvu, koje su nam već prodale inozemnu tehnologiju, koje će sada debelo profitirati i isisavati novac od hrvatske privrede i građana dok bude vijeka i svijeta, a koje jedino možemo vidjeti u obliku vjetrenjača dok se vozimo »našim« autoputevima.

Tko je potpisao takve katastrofalne ugovore? Milanovićeva Vlada na kraju mandata, a ministar gospodarstva je bio Ivan Vrdoljak. Je li to onaj isti Vrdoljak koji je isporučio HNS Plenkoviću kada se odrekao Mosta? Da! Imaju li vjetroelektrane, cijena struje i političko djelovanje Ivana Vrdoljaka nekakve veze? Pitajte DORH!

Zašto država ne raskine i ne traži reviziju takvih štetnih ugovora i ne objavi imena tvrtki s kojima su sklopljeni? Pitajte Plenkovića i DORH! Zašto je cijena za poticanje obnovljivih izvora povećana za 10,5 lipa po kilovatu iako je poskupljenje od 7,5 lipa bilo dovoljno da pokrije trošak? Pitajte ministra Čorića. Zašto se teret cjelokupnog poskupljenja prebacio kao harač na hrvatske gospodarstvenike i građane, a ne na one koji ostvaruju najveću korist i ekstraprofit? Pitajte Plenkovića.

Hoće li se zbog svega netko barem posramiti, hoće li zbog grižnje savjesti nemirno spavati, hoće li se ispovijediti? Pitaj Boga! Hoće li na kraju za sve netko sudski i kazneno odgovarati?

Ne pitaj gluposti!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown