Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. prosinca 2019.
Komentar Branka Mijića

Komentar Grupa TNT na Krku: Koliko košta "Trumpov" LNG

Donald Trump i Kolinda Grabar-Kitarović, Foto: REUTERS
Donald Trump i Kolinda Grabar-Kitarović, Foto: REUTERS
Autor:
Objavljeno: 7. srpanj 2017. u 18:08 2017-07-07T18:08:35+02:00

Možda Hrvatska nije američki trojanski konj u Europi, ali ne bi trebala zaboraviti pouku kako Danajcima ne treba vjerovati niti kada darove nose.

Inicijativa triju mora nije inicijativa protiv njemačkog utjecaja, Rusije ili američki trojanski konj u Europi, poručila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uoči jučerašnjeg dugoiščekivanog bilateralnog susreta s američkom predsjednikom Donaldom Trumpom.

– Kome god treba energenata, neka samo nazove, velikodušno se na raspolaganje stavio Trump napomenuvši kako SAD ima goleme količine energenata.

Lijepo od svjetske sile broj jedan i njezinog živopisnog predsjednika kada podržavaju nekadašnje socijalističke države plus Austriju što se prostiru od Crnog preko Jadranskog mora do Baltika.

Lijepo je bilo čuti i predsjednicu kako na Trumpovu provokaciju je li ikada čula za LNG na Krku odgovara »da, a mogu to i izgovoriti« aludirajući na krkanov izgovor riječi Krk. Svakako je to bilo mnogo ljepše od poziranja pred kamerama ispred zaključanih joj vrata Bijele kuće ili guranja mimo protokola želeći poput Balaševića vidjeti Trumpa prvi put.

No hrvatska predsjednica kao da je svojom prvom rečenicom anticipirala problematiku naglo probuđenog prijateljstva u Amera i Trumpove širokogrudnosti kada su energenti u pitanju. Možda Hrvatska nije američki trojanski konj u Europi, ali ne bi trebala zaboraviti pouku kako Danajcima ne treba vjerovati niti kada darove nose.

Da, sve je to divno i krasno, LNG, Krk, ukapljeni plin, o čemu slušamo i maštamo barem desetljeće, no ono što nitko nije spomenuo, a što najbitnije je od svega zove se cijena. Koliko sve to stoji i tko će to platiti?

Nije nikakva tajna da Amerika ima energenata »na bacanje«, ali isto tako da je njezin plin debelo skuplji od jeftinog ruskog. I ne bismo valjda trebali pristati da ionako slabašnu ekonomiju i životni standard građana dodatno opteretimo preskupim američkim energentima samo zato što nas je Trump pogladio po glavi i šeretski namignuo Kolindi Grabar-Kitarović.

Hrvatska je već više puta odbijala ruske projekte, od Družb Adrie do Južnog toka, radeći u korist vlastite štete, baš kao što je nemjerljivu štetu pretrpjela lišavajući se bogatih energetskih resursa u Siriji na zahtjev Bruxellesa.

Za to nam nitko nije rekao ni hvala, a kamo li upitao treba li nas obeštetiti. Zato, bez obzira koliko nekome Krk zvučao kao crack, treba dobro izvagati Trumpovu ponudu prije nego li ga nazovemo i čujemo alanfordovski odgovor: »Cijena? Sitnica!«. I umjesto LNG terminala dobijemo cvjećarnicu Grupe TNT na Petoj aveniji.

A tri mora ostanu visjeti u zraku poput tri sulara.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.